Slovenija 24.7.2013 9:14

Na Ptuju spet čas za sodobno umetnost in glasbo

Ptuj, 24. julija - S projekcijo videov sodelujočih umetnikov in odprtjem vrste razstav se bo danes na Ptuju pričel 11. festival sodobne umetnosti Art Stays. Kmalu za tem pa bo koncert zasedbe Perpetuum Jazzile naznanil še začetek 5. glasbenega festivala Arsana.

Mednarodni festival sodobne umetnosti Art Stays bo po lanski jubilejni izdaji, s katero so pomembno zaznamovali Evropsko prestolnico kulture (EPK), letos poskušal na Ptuju ponovno ustvariti živahno mednarodno umetniško okolje in platformo za izmenjavo izkušenj, idej in mnenj o sodobni umetnosti. "Letos je bilo težko slediti lanskemu festivalu, a mislim, da nam je uspelo. Sodeluje preko 100 umetnikov iz 28 držav," je za STA povedal umetniški direktor festivala Jernej Forbici.

Letošnji festival vključuje projekte, ki orisujejo trenutno stanje v svetu sodobne, predvsem likovne, umetnosti. Poimenovali so ga Expose / Izpostavi, saj ne želijo vleči "rdeče niti", temveč pokazati raznovrstnost sodobne umetnosti sveta.

Novost je, da vse razstave odpirajo že prvi dan. "Na več kot desetih razstaviščih razstavljamo raznoliko umetnost, od fotografije do videa, slikarstva in novih medijev. Nekako smo želeli zajeti vse smeri sodobne umetnosti," je povedal Forbici.

Izpostavil je večere performansov s slovenskimi umetniki, kot sta Miha Ciglar in Marko Batista. Med tujimi umetniki bodo gostili vrsto italijanskih gostov, kot so Perino & Vele, Graziano Meneghin, Doris Cavar, Paola Rossi, Manuel Frara in Elio Ciol. "Od razstav pa bi izpostavil predvsem francoskega umetnika Bernarda Aubertina. To je prva razstava v Sloveniji. Gre za manjšo retrospektivo v ptujski knjižnici," je dejal.

Do danes je na festivalu Art Stays sodelovalo preko 400 umetnikov iz 58 držav. Lani so našteli več kot 25.000 obiskovalcev, letos pa se nadejajo še večjega obiska.

Vzporedno s festivalom sodobne umetnosti na Ptuju vsako poletje zadnjih nekaj let poteka glasbeni festival Arsana, ki ga prireja Društvo za glasbeno umetnost Arsana. Na dvorišču minoritskega samostana bo nocoj nastopila priljubljena vokalna zasedba Perpetuum Jazzile, v prihodnjih dneh pa bodo v najstarejšem slovenskem mestu med drugim gostovali še ameriška jazz pevka Denise Jannah, mednarodni salsa projekt El Seniores, hrvaška pevka Zdenka Kovačiček in pianist Lovro Pogorelič.

Festival se bo zaključil 2. avgusta s koncertoma Tinkare Kovač in skupine Tabu. Istega dne se bodo zaključili tudi dogodki Art Stays, medtem ko bodo razstave na ogled vse do septembra.