Svet 24.7.2013 11:02

Filmski festival v Torontu tokrat v ospredje postavlja zgodovino

Toronto, 24. julija - Mednarodni filmski festival, ki bo med 5. in 15. septembrom potekal v Torontu, se bo v 38. izdaji osredotočil na filme, ki temeljijo na resničnih zgodbah oziroma ljudeh. Tako bo že otvoritveni film Billa Condona "The Fifth Estate" (Peta veja oblasti) predstavil zgodbo ustanovitelja WikiLeaks Juliana Assangea.

Film, v katerem bo glavno vlogo odigral britanski igralec Benedict Cumberbatch, so organizatorji festivala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opisali kot dramatičen triler, ki zastavlja temeljno vprašanje sodobnega časa - "kakšna je cena skrivnosti v svobodni družbi in kakšna je cena njihovega razkritja".

"Je film o temi, za katero verjamemo, da je v tem času najpomembnejša - informacije in kdo jih obvladuje," pa je o filmu dejal umetniški vodja festivala Cameron Bailey.

Na največjem filmskem festivalu v Severni Ameriki bodo poleg biografije Assangea predvajali še okoli 40 filmov režiserjev iz Južne Afrike, Francije, Kanade, Južne Koreje, Avstralije, Nemčije, ZDA in Velike Britanije, ki po besedah Baileyja zajemajo "duh časa".

Tako bodo predstavili biografski film "Mandela: Long Walk to Freedom" (Mandela: Dolga pot do svobode) režiserja Justina Chadwicka, v katerem je nekdanjega južnoafriškega predsednika zaigral Idris Elba, film Johnatana Teplitzkega "The Railway Man" (Železničar) o Ericu Lomaxu, ki je bil leta 1942 kot britanski oficir v japonskem vojnem ujetništvu. Tam je moral sodelovati pri gradnji zloglasne "železnice smrti".

Malo globlji vpogled v zgodovino pa bo ponudil film Steva McQuenna "12 Years A Slave" (Suženj 12 let) o svobodnem temnopoltem Američanu, ki so ga leta 1841 ugrabili v New Yorku in prodali v suženjstvo.