Svet 25.7.2013 6:00

V Gradcu razstava, posvečena fotografski legendi Erichu Lessingu

Gradec, 25. julija - V graškem Ateljeju Jungwirth bodo konec meseca odprli razstavo, posvečeno delu avstrijskega doajena fotografije in nekdanjega Magnumovega fotoreporterja Ericha Lessinga. Na ogled bo okrog 70 fotografij, ki bodo podale prerez skozi sedem desetletjih Lessingovega ustvarjanja, piše avstrijska tiskovna agencija APA.

Fotografije Lessinga, ki je 13. julija obeležil 90. rojstni dan, so po pisanju APA del zgodovinskega spomina Avstrije. Med njimi je najti tako posnetke zgodovinsko pomembnih dogodkov kot znanih osebnosti iz sveta politike in kulture.

Kot je za APA povedala Birgit Enge iz Ateljeja Jungwirth, želijo v ateljeju pokriti vse zvrsti fotografije, tudi zgodovinsko. Na razstavi bo večina fotografij iz obdobja delovanja pod okriljem agencije Magnum, videti pa bo mogoče tudi nekaj zgodnejših posnetkov.

Lessing se je rodil leta 1923 na Dunaju, leta 1939 pa je emigriral v Palestino. Tam je med drugim vozil taksi, dokler se končno ni vrnil k svojemu hobiju iz otroštva - fotografiji. Bil je fotograf britanske vojske, leta 1947 pa se je vrnil v Avstrijo, kjer je delal kot fotoreporter za ameriško tiskovno agencijo AP.

Leta 1951 se je pridružil fotografom agencije Magnum, ki so jo štiri leta pred tem v Parizu ustanovili Robert Capa, Henri Cartier-Bresson, George Rodger in David Seymour. Največ je fotografiral za LIFE, Paris Match, Picture Post, EPOCA in še številne druge revije.

Lessing je objavil več kot 60 umetniških monografij. Leta 1997 je prejel veliko avstrijsko državno nagrado za umetniško fotografijo. Lani je na Dunaju odprl lastno fotografsko galerijo na Weihburggasse.