Slovenija 27.7.2013 9:30

V Kostanjevici na Krki zaključek Forma vive in razstava del Janeza Lenassija

Kostanjevica na Krki, 27. julija - V Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki bodo ob 20. uri zaključili letošnji mednarodni simpozij kiparjev Forma viva in v tamkajšnjem lapidariju odprli razstavo Skulpture v kamnu Janeza Lenassija. Nove pridobitve Forme vive bo predstavil kustos Goran Milovanović, o Lenassijevem delu pa bo spregovorila kustosinja Nives Marvin.

Kustos kostanjeviške galerije Milovanović je za STA povedal, da so v okviru 25. Forma vive v Kostanjevici na Krki v hrastovem lesu od začetka meseca kiparili Novozelandec Donald Buglass, Bolgarka Liliya Pobornikova in slovenski kipar Mitja Stanek.

Tam ustvarjeni skulpturi, Buglassova Ladja in Cvetje Pobornikove, bosta stali v galerijskem parku, leseno QR kodo, ki jo je izdelal Stanek, pa so postavili v park kostanjeviškega Lamutovega likovnega salona, je še povedal Milovanović.

Ker je kostanjeviška Forma viva nastala na pobudo Jakoba Savinška in Janeza Lenassija oziroma kiparjev, ki sta po vzoru kiparske prireditve v St. Margarethnu na avstrijskem Gradiščanskem leta 1959 podobno predlagala za Slovenijo, bodo ob umestitvi letos ustvarjenih skulptur v Kostanjevici odprli še razstavo o Lenassijevem kiparskem delu.

Po besedah kustosinje piranskih Obalnih galerij Marvinove pa je opus javne spomeniške in simpozijske skulpture ter male komorne kamnite plastike eminentnega primorskega kiparja Lenassija po kakovosti in številčnosti neprecenljiv.

Lenassi se je namreč z reprezentančno-monumentalni kipi, ki plemenitijo javne površine po Evropi in na drugih celinah, zapisal tudi med snovalce svetovnega sodobnega kiparstva. V slovenskem prostoru pa sodi med tiste maloštevilne kiparje, ki so se neprekinjeno več kot pol stoletja ustvarjalno posvetili avtohtonemu istrskemu kamnu, je poudarila.

Soočanje in možnost vpogleda v njegovo dolgoletno kiparsko snovanje pa bo omogočala razstava, ki jo bodo drevi odprli v Kostanjevici na Krki, je med drugim zapisala Marvinova.

Janez Lenassi se je v hrvaški Opatiji rodil leta 1927. Kiparstvo je študiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in tam končal še specialko. Leta 1968 se je z družino preselil v Piran, kjer je živel do smrti leta 2008.

Lenassi je veliko razstavljal v domovini in tujini, hkrati pa je avtor številnih monumentalnih javnih del. Za svoje ustvarjanje je prejel več nagrad in priznanj, med drugimi nagrado Prešernovega sklada in Jakopičevo nagrado. Ustvarjal je še kot scenograf. Njegova dela bodo v Kostanjevici na Krki na ogled do 15. septembra.