Slovenija 28.7.2013 9:00

Kino Udarnik bi rad s projekcijami na prostem oživil center Maribora

Maribor, 28. julija - Kino Udarnik se letos že četrtič seli na prosto v sosednji Vetrinjski dvor, kjer bo v drugi polovici avgusta v okviru letnega kina prikazal letošnje vrhunce nekomercialnega filma. Zaradi velikega zanimanja želijo v prihodnjih letih kino na prostem prestaviti na Grajski trg, zato so se že začeli povezovati s tamkajšnjimi gostinci.

Letošnji Udarnik na prostem bo v Vetrinjskem dvoru potekal med 16. in 31. avgustom. Po besedah koordinatorja Reneja Puharja bo prikazanih 17 zelo različnih filmov. "S tem želi Udarnik predstaviti raznovrstnost polja nekomercialne kinematografije," je povedal za STA.

Posebno pozornost bodo namenili dvema režiserjema, Dancu Thomasu Vinterbergu s filmoma Lov in Submarino ter Američanu Terrenceu Malicku s filmoma Drevo življenja in Čudežu naproti. Med drugim si bo mogoče ogledati Angelski delež Kena Loacha, Veleposlanika Madsa Brüggerja, Klip Maje Miloš, Glorijo kurb Michaela Glawoggerja ter slovenske filme Šanghaj Marka Naberšnika, Srečen za umret Matevža Luzarja in Adria blues Miroslava Mandiča. Številni bodo v Mariboru prikazani prvič.

Obiskanost projekcij na prostem je nekajkrat večja kot v dvorani, saj povprečno zabeležijo od 100 do 120 gledalcev dnevno. V prihodnjih letih želijo izkušnjo kina na prostem nadgraditi z obujanjem starega mestnega jedra. Tako ga nameravajo leta 2014 prestaviti na bližnji Grajski trg, kjer bi si kakovostne filme lahko ogledalo še več ljudi.

V ta namen so se že začeli povezovati z lokali, ki delujejo na omenjenem trgu in v njegovi okolici. "Po vzoru Poštne ulice, ki je zaživela, ko so tam postavili oder, in drugih lokalov v Mariboru, ki so ugotovili, da ni dovolj, da gostom nudiš le pijačo, bomo poskušali oživiti Grajski trg, ki danes po 18. uri povsem zamre," je pojasnil Puhar. "V interesu tako nas kot gostincev je, da trg živi tudi v večernih urah," je dodal.

Težave, ki se pojavljajo, so predvsem finančne narave. Najprej bi namreč morali kupiti napihljivo platno, kar bi stalo več kot 10.000 evrov. "To je trenutno še prevelik zalogaj," priznava Puhar.

Na Grajskem trgu bi lahko letni kino obiskalo najmanj 500 ljudi, medtem ko jih lahko v Vetrinjskem dvoru sprejmejo največ 250.