Svet 26.7.2013 15:18

Negotova prihodnost polovice manjših gledališč v Londonu

London, 26. julija - Šestmesečna raziskava je pokazala, da skoraj polovici od 105 manjših gledališč v Londonu grozi, da jih bodo zaradi finančnih težav zaprli. Poleg finančnih težav pa se mnoga gledališča spopadajo tudi s pomanjkanjem prostora za vaje, neustreznim načinom oglaševanja in slabim stanjem prostorov.

V poročilu so predstavniki gledališč londonskega župana Borisa Johnsona pozvali, naj ustanovi fundacijo za zbiranje denarja, omogoči, da bi vaje potekale v mestni hiši in imenuje novega predstavnika manjših gledališč, je poročal britanski BBC.

Kar 85 odstotkov od 55 gledališč se namreč spopada s pomanjkanjem prostora za vaje, 34 odstotkom pa grozi, da bodo ta prostor izgubili.

Manjša gledališča se oglašujejo le preko socialnih omrežij in elektronske pošte, zato so v poročilu odgovorne na Transport for London zaprosili, naj jim omogočijo lažje oglaševanje na elektronskih oglasnih tablah, železniških in tramvajskih postajah.

Kljub neustreznemu načinu oglaševanja večina manjših gledališč v zadnjem letu poroča o povečani prodaji vstopnic.

Kar tri četrtine od 55 gledališč bi bilo potrebno obnoviti, a jih 93 odstotkov nima zadostnih sredstev za obnovo.

Tom Copley, ki je vodil raziskavo je poudaril, da "so manjša gledališča prav tako pomembna za kulturno življenje mesta kot bleščeči West End. Škoda bi bilo, če bi dopustili, da izginejo."