Svet 29.7.2013 6:00

Moskovski Bolšoj teater gostuje v Londonu

London, 29. julija - Moskovski Bolšoj teater bo danes s predstavo Labodje jezero v Kraljevi operni hiši v Covent Gardnu začel gostovanje v Londonu. Z gostovanjem želi sloviti Bolšoj teater dokazati, da navkljub škandalom in težavam, ki ga pestijo, ostaja ena največjih baletnih hiš na svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vse odkar je Bolšoj prvič obiskal London leta 1956, ko so se obiskovalci navduševali nad sovjetsko balerino Galino Ulanovo, so imela gostovanja moskovskega baleta skoraj mitološki ugled, vendar pa se letos Bolšoj spopada z vrsto težav, med drugim s posledicami napada na umetniškega vodjo Sergeja Filina.

"Želim si, da bi se Bolšoj teater v Londonu predstavil v kar najboljši luči - ta hiša je moje najljubše mesto in res jo imam rada," je za AFP dejala prima balerina Maria Aleksandrova, ki priznava, da so škandali in odstopi v letošnjem letu Bolšoja precej dotaknili.

"Vendar smo umetniki Bolšoja profesionalci in vsi najdemo mir v našem delu. Zato prihajamo v gledališče, ne zaradi škandalov ampak zaradi tega, da smo na odru," je poudarila.

Tudi Galina Stepanenko, nekdanja prima balerina, ki v odsotnosti Filina opravlja delo umetniške vodje, je dejala, da je Bolšoj v odlični formi. "Vsako gostovanje v Londonu je za nas velika odgovornost, saj ima mesto bogato in raznoliko kulturno dogajanje," je dejala.

Bolšoj teater se bo v britanski prestolnici med drugim predstavil še s Trnuljčico, "La Bayadere", Dragulji in Plamenom Pariza.