Svet 28.7.2013 5:30

Na Dunaju oktobra razstava Warhol/Basquiat

Dunaj, 28. julija - V dunajskem razstavišču Kunstforum bodo oktobra odprli razstavo Warhol/Basquiat. Andy Warhol in Jean-Michel Basquiat sta v letih 1984/85 ustvarila številna skupna dela. Stvaritve dveh tako različnih umetnikov zaznamuje zelo komplementaren jezik, ki združuje Warholov emblematski in zgoščen rokopis ter Basquiatovo neposredno divjost.

Ob skupnih delih pa bo na Dunaju mogoče videti tudi samostojna dela obeh umetnikov. Warhol bo predstavljen z deli, ki jih je ustvarjal vzporedno. Tedaj so nastajale predvsem slike v črno-beli tehniki, ki močno spominjajo na Warholovo pionirsko fazo pop-arta v 60. letih minulega stoletja, ko je umetnik motive jemal iz potrošniškega sveta. Na razstavi bodo prav tako na ogled dela iz tega obdobja.

Sicer pa je po dolgem obdobju sitotiska umetnikov povratek k bolj osebnemu rokopisu v 80. letih mogoče pojasniti tudi s sodelovanjem z Basquiatom, piše na spletni strani muzeja.

Tudi Basquiat bo predstavljen z nekaterimi najpomembnejšimi deli, ki so nastala v obdobju med letoma 1981 in 1986. Če je bilo v njegovih zgodnejših delih še vedno čutiti odzven grafitarstva, pa so slike iz sredine 80. let zelo detajlno strukturirane.

Razstava bo na ogled do 2. februarja prihodnje leto, še piše na spletni strani razstavišča.