Svet 30.7.2013 10:08

V Bayreuthu tudi "mini" verzije Wagnerjevih oper

Bayreuth, 30. julija - Na festivalu v Bayreuthu, posvečenemu velikanu opere Richardu Wagnerju, si lahko občinstvo, ki ne želi preživeti pet in več ur v operni hiši, ogleda "mini" postavitve Wagnerjevih najbolj znanih oper. V letošnjem programu so pripravili skrajšano verzijo opre Tristan in Izolda ter štiriurno verzijo tetralogije Nibelunški prstan.

V program Wagner za otroke, ki ga pripravljajo od leta 2009, ko sta vodenje festivala prevzeli Katharina Wagner in Eva Wagner-Pasquier, so letos vključili 90-minutno različico opere Tristan in Izolda v režiji Michaela Hoeppnerja.

V izvedbi, ki je postavljena na krov ladje, ki Izoldo pelje v Cornwall, kjer se bo poročila s kraljem Markom, Hoeppner razbremeni Wagnerjevo temačno ozračje s humornimi vložki, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Doslej so v programu za otroke izvedli opere Leteči Holandec (2009), Tannhauser (2010), Prstan (2011) in Mojstri pevci nürnberški (2012).

Ob letošnji 200. obletnici velikanovega rojstva pa so se na festivalu odločili obuditi tudi "žepno različico" 16-urne sage Nibelunški prstan, ki jo je leta 1990 skomponiral britanski dirigent David Seaman, leta 2006 pa na festivalu postavil francoski režiser Philippe Arlaud.

V različici, ki je namenjena gledalcem, ki Wagnerja šele spoznavajo, se Arlaud osredotoča na zgodbo od kraje Renskega zlata pa do Siegfriedove smrti v Somraku bogov, nekoliko v ozadje pa postavi bogove, velikane in škrate.