Svet 31.7.2013 6:00

Na razstavi o starodavnem mestu Uruk v Berlinu našteli 250.000 obiskovalcev

Berlin, 31. julija - Na razstavi Pergamonskega muzeja v Berlinu, posvečeni starodavnem mestu Uruk, ki so ga nemški arheologi odkrili pred 100 leti, so v treh mesecih našteli že 250.000 obiskovalcev. Postavitev združuje 300 predmetov, ki so jih našli na ozemlju Iraka, kjer je nekdaj stalo mesto Uruk, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Razstava osvetljuje nastanek in razcvet prvega doslej poznanega mesta v zgodovini človeštva pred približno 5000 leti in njegov pomen za celoten Bližnji vzhod. V Berlinu bo odprta še do 8. septembra, nato bo od 20. oktobra do 21. aprila prihodnje leto na ogled še v Muzeju Reiss-Engelhorn v Mannheimu.

Pred 100 leti so izjemne najdbe, ki so jih na plano prinesla arheološka izkopavanja na jugu današnjega Iraka, povzročile pravo razburjenje med znanstveniki. Arheologi so namreč tedaj prvič naleteli na materialne ostanke mezopotamskega mesta Uruk, današnje Varke, ki so pričali o prvi poznani urbani kulturi.

Ko je Nemška vzhodna družba dobila dovoljenje Otomanskega cesarstva, je nemška arheološka ekipa novembra 1912 začela z izkopavanji na lokaciji mesta Uruk. Vendar pa sta napeta politična situacija in vojaški konflikti, ki so sledili, izkopavanja kmalu zaustavila. Pozneje so bila prekinjena še večkrat in doslej se je zvrstilo že več kot 40 arheoloških odprav na omenjeni lokaciji. Čeprav je bilo doslej odkopanih manj kot pet odstotkov obsežnega območja, na katerem se je nekdaj razprostiralo mesto Uruk, pa že dosedanje najdbe pričajo o življenju in bogastvu starodavnega mesta.

Ker je bilo nekdaj običajno, da so arheološke najdbe odnesli z lokacije in da so deloma šle v državo, od koder je bila arheološka ekipa, je bil del izkopanih zakladov prepeljan v Nemčijo, kjer jih hranijo različne institucije, nekaj tudi Pergamonski muzej.

Na tokratni razstavi so vsi prvič predstavljeni pod eno streho, za razstavo pa so si eksponate izposodili še od drugih evropskih muzejev, kot sta pariški muzej Louvre ter Muzej umetnosti in arheologije Ashmolean v Oxfordu. Na razstavi je predstavljena tudi digitalna rekonstrukcija tlorisa starodavnega mesta in nekaterih njegovih najpomembnejših spomenikov, je mogoče izvedeti na spletni strani muzeja.