Slovenija 31.7.2013 10:15

V Kranju na ogled spominska fotografska razstava Janka Ravnika

Kranj, 31. julija - V Prešernovi hiši v Kranju bodo drevi odprli spominsko fotografsko razstavo skladatelja, pianista, glasbenega pedagoga, fotografa in filmskega režiserja Janka Ravnika (1891-1982). Odprtje razstave bosta Gorenjski muzej in Triglavski narodni park obogatila s projekcijo prvega slovenskega celovečernega filma V kraljestvu Zlatoroga.

Fotografije Janka Ravnika iz obdobja pred drugo svetovno vojno, ki bodo v Prešernovi hiši na ogled do 26. avgusta, predstavljajo redko viden in v strokovnih krogih še neobdelan fotografski opus priznanega slovenskega umetnika ter velikega občudovalca in ljubitelja narave.

"Namen dogodka, posvečenega Janku Ravniku, je prikazati ljubezen in spoštovanje, ki ga je čutil do slovenskega gorskega sveta, izkazoval pa skozi fotografijo in filmski trak, "pojasnjujejo organizatorji. Drevišnji dogodek pripravljajo v sodelovanju z Matejem Ravnikom, Matejem Lipovškom in Društvom Jarina Bohinj.

Odprtje razstave ob 20.30 uri pospremila projekcija prvega slovenskega celovečernega filma V kraljestvu Zlatoroga, ki je bil posnet leta 1928, nastal pa je na pobudo in pod režisersko taktirko Ravnika. Projekcija filma bo na prostem pred Prešernovo hišo, v primeru slabega vremena pa bosta namesto drevi odprtje razstave in projekcija filma v četrtek zvečer.