Na hitro prelistano 3.8.2013 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 3. avgusta - Pri založbi Modrijan so izdali biografijo literarnega kritika Marcela Reich-Ranickega Moje življenje ter roman Geralda Durrela Moja družina in druge živali. Pri Cankarjevi založbi je izšel roman španskega pisatelja Javierja Mariasa Zaljubljenosti, pri založbi Sanje pa mladinsko delo češke avtorice Ivone Brezinove Začarani razred.

Ljubljana. Biografijo Moje življenje Marcela Reich-Ranicki. Foto: STA

Ljubljana.
Biografijo Moje življenje Marcela Reich-Ranicki.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Začarani razred Ivone Brezinove. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Začarani razred Ivone Brezinove.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Moja družina in druge živali Geralda Durrella. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Moja družina in druge živali Geralda Durrella.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Zaljubljenosti Javierja Mariasa. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Zaljubljenosti Javierja Mariasa.
Foto: STA

MOJE ŽIVLJENJE - AVTOBIOGRAFIJA SLOVITEGA LITERARNEGA KRITIKA MARCELA REICH-RANICKEGA

Knjiga Marcela Reich-Ranickega Moje življenje je obsežna avtobiografija, ki obenem podaja kroniko avtorjevega časa. Prinaša tankočuten, temperamenten in trezen oris dogajanja burnih desetletij med letoma 1920 in 1999. Je eden najpopolnejših dokumentov o vsakdanu varšavskega geta, v katerega je imel avtor vpogled, saj je veliko časa delal v dopisni pisarni judovskega sveta, ki je geto upravljal. "Marcel Reich-Ranicki ni kdorkoli: s pisanjem v različnih nemških časnikih in revijah uživa sloves vodilnega književnega kritika," je v spremni besedi zapisal Andrej Inkret. O življenju Reich-Ranickega Inkret, ki ga ocenjuje kot "literarnega papeža", piše, da ga je "v celoti in bistveno, prvobitno neizbrisno zaznamovalo njegovo judovsko poreklo. In vse tisto, kar je bilo v Nemčiji in na Poljskem kruto povezano z judovstvom". Knjigo je prevedla Ana Jasmina Oseban.

Marcel Reich-Ranicki (1920) velja za najznamenitejšega literarnega kritika nemškega jezikovnega prostora, ki že desetletja vpliva na kulturno življenje v Nemčiji. Rodil se je na Poljskem in se kot devetleten s starši preselil v Berlin. Že od mladih let se je navduševal nad nemško književnostjo. Po končani gimnaziji je bil leta 1938 deportiran na Poljsko in v tesnem varšavskem getu delil usodo drugih izgnanih Judov. Z ženo Tosjo sta preživela okrutna leta poniževanj, nasilja in skrivanja pred Nemci, pozneje pa še stalinistično meddobje na Poljskem, kjer je po vojni nekaj let služboval. Leta 1958 se je vrnil v Nemčijo in skoraj čez noč zaslovel kot literarni kritik.

MOJA DRUŽINA IN DRUGE ŽIVALI - AVTOBIOGRAFSKO DELO GERALDA, BRATA PISATELJA LAWRENCEA DURRELA

V avtobiografiji Moja družina in druge živali je Gerald Durrell opisal obdobje petih let, ki jih je z družino preživel na Krfu, kamor so se preselili iz Anglije. Iz načina razmišljanja, ki ga lahko bralec ujame v opisih in dialogih Geraldove zgodbe, je očitno, da je njihovemu pestremu življenju botrovalo predvsem dejstvo, da so bili - sploh za tisti čas - precej nekonvencionalni. Sočna, zabavna zgodba je prepletena z zanimivimi opisi živali ter opisom narave Krfa iz prve polovice 20. stoletja.

Angleški zoolog in pisatelj Gerald Durrell (1925-1995) se je rodil v Indiji angleško-irskim staršem. Po smrti očeta se je družina preselila v Anglijo, na pobudo brata Lawrencea, ki je pozneje zaslovel kot pisatelj, pa leta 1935 na Krf. V petletnem "krfskem obdobju" se je Gerald navdušil nad grško floro in favno, služilo pa mu je tudi kot osnova za avtobiografsko Krfsko trilogijo, ki jo poleg pričujočega romana sestavljata še roman Ptice, zveri in sorodniki ter Vrt bogov. Poleg teh je napisal še mnoga dela, od slikanic in kratkih zgodb do naravoslovnih knjig, vodnikov in esejev.

ZALJUBLJENOSTI - ROMAN O FENOMENU ZALJUBLJANJA

Španski pisatelj Javier Marias v svoj najnovejši roman Zaljubljenosti, ki ga je izdal leta 2011, v ospredje postavi zgodbo protagonistke, ki se nehote zaljubi v že zaljubljenega moškega. Postopno ga začne spoznavati, hkrati pa tudi ugotavljati, da so njegovi življenjski načrti nepreklicno usmerjeni drugam, čeprav se še tako trudi, da bi zanj postala nepogrešljiva. Zaradi svoje zaljubljenosti doživlja notranjo razcepljenost, dvomiti začne o pravičnosti, pravici in smislu poseganja v življenje drugega. Dogajanje tako postane povod za razmišljanje o stanju zaljubljenosti, v katerem je človek zmožen storiti skoraj vse, kar je najplemenitejšega, in skoraj vse, kar je najbolj nizkotnega.

Javier Marias (1951) velja za enega najvidnejših in najbolj prevajanih španskih pripovednikov. Je član Španske kraljeve akademije. Za svoje delo je prejel vrsto državnih in mednarodnih nagrad. V slovenskem prevodu so poleg pričujočega romana v prevodu Marjete Drobnič na voljo še romani Tako belo srce, Jutri v bitki misli name ter roman v treh delih: Tvoj obraz jutri - Vročica in sulica, Ples in sen ter Strup in senca in zbogom.

ZAČARANI RAZRED - MLADINSKO DELO O ČAROVNIJAH, KI PA IMA TUDI DRUŽBENO SPOROČILO

Knjižica Začarani razred prinaša simpatično pripoved o razredu, v katerega pridejo trije novi učenci, romski dečki. Z njihovim prihodom se v razredu začnejo goditi čudne reči: Vidov jezik se sproži, kot da bi hotel uloviti muho, Majo odnese velikanski milni mehurček. Avtorica obenem na didaktičen in nepokroviteljski način opozori na narodne manjšine. Za prevod dela, ki ga je ilustriral Marko Rop, je poskrbela Mateja Medvešek Rjavec.

Češka pisateljica Ivona Brezinova (1964) je, preden se je posvetila pisateljevanju, poučevala književnost. Je avtorica kratkih zgodb in povedk ter radijskih iger. Leta 2011 je v Sloveniji izšla večjezična slikanica Doroteja in njena očala.