Slovenija 1.8.2013 10:47

Porcelanaste umetnine Alenke Viceljo v Galeriji ZDSLU

Ljubljana, 1. avgusta - V Galeriji Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) bodo drevi ob 20. uri odprli razstavo Slike na porcelanu akademske kiparke Alenke Viceljo. Umetnica je za izrazni medij izbrala porcelan, ki za svojo krhkostjo skriva trdnost kamenine. V njem po besedah likovne kritičarke Anamarije Stibilj Šajn "izgrajuje posebnosti svoje poetike".

Alenka Viceljo je leta 1983 iz kiparstva diplomirala na ljubljanski likovni akademiji pri profesorju Slavku Tihcu. Najpogosteje ustvarja v porcelanu, predvsem reliefe, včasih obarvane s kovinskimi oksidi, zlasti kobaltom in drugimi kovinami, pa tudi z zlatom, platino ali njihovimi barvnimi raztopinami. Med materiali, v katerih ustvarja, sta še železo in keramika, aktivna pa je tudi v grafičnem oblikovanju.

Svoja dela je umetnica predstavila na več kot 60 samostojnih razstavah v Sloveniji, Italiji, Avstriji in na Hrvaškem ter na številnih skupinskih razstavah in umetniških kolonijah v Sloveniji in tujini, so sporočili iz galerije.