Svet 2.8.2013 6:00

Na Azurni obali je vrata ponovno odprl Renoirjev muzej

Pariz, 2. avgusta - Po skoraj dveh letih prenove je vrata ponovno odprl muzej v mestu Cagnes-sur-Mer na Azurni obali, posvečen francoskemu slikarju in grafiku Augustu Renoirju (1841-1919). Obsežna prenova muzeja na vzpetini nad mestom, ki leži med Cannesom in Nico, je stala več kot dva milijona evrov, piše nemška tiskovna agencija dpa.

"Muzej je bil povečan in urejen tako, kot da bi v njem ponovno živel in delal Renoir," je dejala vodja muzeja Cecile Bertran.

V sklopu prenove so zgradili novo vhodno poslopje in tako povečali površine, ki so bile pred tem namenjene prodaji vstopnic, informacijam in drugemu. Poslopje se nahaja na začetku parka, ki obsega dva hektarja in skozi katerega se obiskovalec sprehodi do vile, v kateri je razstavljena zbirka.

Renoir se je v Domaine des Colletes vselil leta 1908. V pritličju si je uredil atelje, ki si ga je zahvaljujoč prenovi sedaj ponovno mogoče ogledati. Umetnik je v njem izdelal svoje prve skulpture. Te so nastale v sodelovanju s pomočnikom Richardom Guinom, saj je Renoir trpel zaradi revme, ki ga je priklenila na invalidski voziček.

Po prenovi so za obiskovalce dostopna vsa tri nadstropja v vili. Renoir je v Cagnes-sur-Mer umrl 3. decembra 1919.

Renoir velja za enega najplodovitejših slikarjev v zgodovini umetnosti, saj je ustvaril več kot 6000 del. V prvem obdobju je bil pod vplivom Gustava Courbeta in Camilla Corota, pozneje pa eden od začetnikov in glavnih predstavnikov impresionizma.

Slikal je utrinke iz pariškega življenja, pejsaže in portrete v toplih, svetlih barvah, mehkih, izginjajočih konturah in trepetavi svetlobi. Po letu 1881 je začel slikati s trdnejšimi linijami in se v zadnjem obdobju lotil tudi kiparstva.