Slovenija 2.8.2013 6:00

Na Blejskem gradu se začenja 23. Okarina etno festival

Bled, 2. avgusta - Z nastopom makedonskega glasbenika Dragana Dautovskega se bo drevi na Bledu začel tradicionalni, že 23. Okarina etno festival. Ljubiteljem etno glasbe se bo na Blejskem gradu in ob Blejskem jezeru v dveh koncih tedna predstavilo sedem skupin in posameznih glasbenikov, ki jim bodo približali ritme jugovzhoda in Afrike.

Bled. Blejsko jezero, grad. Foto: Daniel Novakovič/STA

Bled.
Blejsko jezero, grad.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Bled. Bled, Blejski grad, narava, gozd, turizem. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Bled.
Bled, Blejski grad, narava, gozd, turizem.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Prvi del festivala ta konec tedna bo potekal na Blejskem gradu, ki so ga prvič kot prizorišče festivala preizkusili lani in odkrili odlične akustične dimenzije prostora. Ta je v sozvočju z vrhunskimi glasbeniki privabil številne obiskovalce, se spominja umetniški vodja Okarina etno festivala Leo Ličof.

Letos bo etno festival na Blejskem gradu drevi ob 20.30 pričel makedonski muzikolog in etnolog Dragan Dautovski, ki med drugim igra tudi na prazgodovinsko, 6000 let staro kroglasto keramično flavto - okarino. "Dautovski je virtuoz na okarini, kar še dodaja simboličnost našemu festivalu," je prepričan Ličof. Kot je pojasnil, bo Dautovski s svojo štiričlansko skupino v veliki meri koketiral z novimi pristopi v etno glasbi, z dotikom jazza in atraktivne dinamične glasbe.

Naslednji večer bo na sporedu svetovno znani ansambel iz Istanbula Taksim trio. "Sestavljajo ga trije fantastični glasbeniki, virtuozi na starih inštrumentih, ki igrajo tisto glasbo, ki se je preigravala v tem delu sveta že stoletja," je povedal Ličof in dodal, da gre za zelo kompleksen glasbeni izraz. V nedeljo pa bo prvi cikel letošnjega festivala zaključila dobro poznana slovenska skupina Brina s pevko in ustanoviteljico zasedbe Birno Vogelnik.

Drugi ciklus festivala prihodnji konec tedna bo potekal v Zdraviliškem parku ob Blejskem jezeru, ki je po mnenju glasbenikov prav tako eno najlepših prizorišč v Evropi. Letos ga bo v petek, 9. avgusta, prva preizkusila afriška glasbena zvezda Sia Tolno, ki je svojo mladost preživela v senci nemirov in vojnih grozot Sierra Leone. Na festivalu se bo predstavila s petjem v mešanici afriških plemenskih jezikov in angleščine.

Iz Afrike na Bled prihaja tudi Aziz Sahmaoui, predstavnik Tuaregov oziroma podsaharske Afrike, prostora med Malijem in Marokom, kjer igrajo skrivnostno glasbo starih islamskih izročil. "To bo pravi etno dogodek, ki bo spet začinjen s fuzijo jazza, a temelji na bogatih koreninah starih maroških ritmov in njihovih glasbenih izročil," obljublja Ličof, ki hkrati opozarja tudi na predskupino sobotnega večera 10. avgusta Mlado beltinško bando.

Festival pa bo 11. avgusta zaokrožil Vanja Muhović, ki ne predstavlja le urbane tradicionalne glasbe Bosne in Hercegovine, ampak tudi tradicionalno glasbo vseh delov Balkana. Ličof verjame, da bodo sevdalinke lepo zaokrožile glasbeni dogodek, ki se že 23 let imenuje Okarina etno festival.