Svet 3.8.2013 5:00

V londonskem Tate Modern jeseni razstava del Paula Kleeja

London, 3. avgusta - V londonskem muzeju Tate Modern za jesen napovedujejo razstavo del švicarskega slikarja in grafika Paula Kleeja (1879-1940), velikana 20. stoletja in enega največjih inovatorjev svojega časa. Njegove duhovite in domiselne slike se, kot je mogoče prebrati na spletni strani muzeja, upirajo vsakršni klasifikaciji.

Kot napovedujejo v muzeju, bo razstava Kleejeva dela osvetlila v novi luči. Na njej bodo združene slike, risbe in akvareli iz različnih svetovnih zbirk.

Postavitev bodo uvedla umetnikova dela, nastala v času prve svetovne vojne, ko je Klee razvil svoj abstraktni barvni "patchwork", ki je postal pozneje zelo prepoznaven. Osrednji del razstave bo posvečen obdobju, ko je umetnik poučeval in ustvarjal na šoli Bauhaus. Abstraktna platna, ki jih je ustvaril tedaj, so mu prinesla mednarodno slavo.

Radikalne spremembe pa so v njegovo delo prinesla 30. leta minulega stoletja. Zatem, ko se je preselil v Düsseldorf, je moral pred nacisti z družino kmalu pobegniti v Švico, njegova dela pa so odstranili iz javnih zbirk v Nemčiji. Kljub politični situaciji, finančni negotovosti in pešajočemu zdravju je tedaj ustvarjal zelo veliko.

Majhna, ekspresivna platna, zbrana skupaj tako, kot si je to zamislil že umetnik sam, bodo v Tate Modern obiskovalcem ponudila priložnost, da njegovo umetnost razumejo na način, kot jo je razumel umetnik sam in da dojamejo pomen tega izjemnega umetnika.

Klee je namreč proces ustvarjanja razumel kot spontano kreativnost in naravno rast, ki jo je ponazoril s svojim opisom risbe kot "vodenja linije na sprehod". Razstava bo na ogled od 16. oktobra do 9. marca prihodnje leto, še piše na spletni strani muzeja.

Klee se je rodil v kraju Münchenbuchsee blizu Berna. V letih 1898-1901 je v Münchnu pri Antonu Ažbetu in Franzu von Stucku študiral slikarstvo. Nekaj mesecev je preživel v Parizu in se navdušil nad impresionisti. Leta 1912 je sodeloval s skupino Der Blaue Reiter (Modri jezdec), leta 1914 pa je z Augustom Mackejem obiskal Tunizijo. V letih 1920-31 je bil mentor za slikarstvo v Bauhausu, v letih 1931-33, ko so ga nacisti odpustili, pa profesor v Düsseldorfu. Odšel je v Švico in se naselil v Bernu.

Klee je v slikarstvu združil abstraktnost Kandinskega z govorico sanjske risbe, polno simbolov in elementov nadrealizma. Po potovanju v Tunizijo in odkritju mediteranske svetlobe je uporabljal bogato, skladno in toplo lestvico barv. V zadnjem obdobju pa so njegove barve potemnele in v slikah je mogoče zaznati tudi politične aluzije. Ustvaril je še vrsto grafik z grotesknimi potezami in jedkim humorjem.