Slovenija 8.8.2013 8:57

V Stični fotografska razstava Terra Sancta 1910 - največje slovensko romanje v Sveto deželo

Stična, 8. avgusta - V Muzeju krščanstva na Slovenskem v Stični bodo drevi ob 18. uri odprli fotografsko razstavo Terra Sancta 1910 - največje slovensko romanje v Sveto deželo. Razstavo fotografij enega izmed tedanjih romarjev, Petra Nagliča, so pripravili s sodelovanjem Slovenskega etnografskega muzeja, predstavil pa jo bo njegov kustos in avtor razstave Marko Frelih.

Leta 1910 je bilo organizirano prvo slovensko romanje v Sveto deželo, med 540 romarji pa je bil tudi Naglič iz Šmarce pri Kamniku, ki je s seboj vzel fotografsko opremo.

Prve posnetke je naredil že v Trstu, nato pa je vestno dokumentiral vso pot po Sveti deželi. Največ njegovih fotografij je iz Jeruzalema, predvsem iz cerkve Božjega groba in z Oljske gore. Obiskal je tudi rojstni kraj Janeza Krstnika Ain Karem ter se udeležil izleta s kočijami do Mrtvega morja.

O tem največjem romanju Slovencev v Sveto deželo je ohranjenih veliko zapisov, več kot sto Nagličevih posnetkov pa predstavlja edini fotografski vir o tem poglavju slovenske zgodovine.

Z drevišnjo razstavo bodo po več desetletjih od njegovega nastanka predstavili fond novoodkritih Nagličevih fotografij, 60 fotografij z romanja bo spremljala publikacija Terra Sancta 1910: največje slovensko romanje v Sveto deželo, ki jo je napisal avtor razstave Frelih.

Knjigo je izdal Muzej krščanstva na Slovenskem, razstava pa bo na ogled do 22. septembra.