Svet 5.8.2013 10:36

V novem programu sarajevskega festivala tudi Mandićev Adria Blues

Sarajevo, 5. avgusta - Letošnji filmski festival bo uvedel novi festivalski program Sarajevo Film Festival Guests Present, v sklopu katerega bodo predvajali tudi slovenski film Adria Blues režiserja in scenarista Miroslava Mandića. Sedmega Sarajevo Talent Campusa se bosta od slovenskih ustvarjalcev udeležila režiserka Urška Menart in igralec Domen Valič.

Novi program sarajevskega festivala, ki bo potekal med 16. in 24. avgustom, bo predstavil umetniške filme z različnih delov sveta. V središču pozornosti bodo predvsem regionalni film in regionalne koprodukcije. Program bo občinstvu ponudil mešanico celovečernih, dokumentarnih ter kratkih filmov, je sporočil tiskovni predstavnik sarajevskega filmskega festivala za Slovenijo Almir Flisar.

Film Adria Blues je zgodba o Toniju Riffu, post-vojnem rockerju, ki je zaradi nesmiselne vojne izgubil vse ambicije ter pustil vse, kar je ustvarjal in kar mu je bilo nekoč pomembno. Kljub temu mu žena organizira nastop v hotelu Adria, v katerem so sobe poimenovane po zvezdah jugoslovanske rock scene.

V filmu, ki je nastal v mednarodni koprodukciji, v glavnih vlogah igrata priznani igralec iz BiH Senad Bašić in večkrat nagrajena igralka Mestnega gledališča ljubljanskega Mojca Funkl. Igralsko zasedbo sestavljajo še Peter Musevski, Gregor Zorc, Iva Babić, Branko Završan, Lotos Šparovec, Nataša Tič Ralijan, Jernej Čampelj, Inti Šraj, Maja Taraniš, Franjo Dijak ter ljubljanska skupina Leaf Fat s pevko Valentino Plaskan.

Letošnjega Sarajevo Talent Campusa, ki se bo začel v nedeljo, 18. avgusta, se bo udeležilo 70 predstavnikov iz 17 držav, med njimi tudi Menartova in Valič iz Slovenije. Program bo razdeljen v pet kategorij: skupino za scenarij, režijo, igro, produkcijo ter filmsko kritiko.

V tekmovalnem programu festivala se bosta predstavila dva dokumentarna filma slovenskih filmskih ustvarjalk - celovečerni film Mama Evropa (pomembnejša je Zemlja) režiserke Petre Seliškar in kratki film "Screens" režiserke Hanne Slak.

Sarajevski filmski festival bo uvedel v Berlinu nagrajeni celovečerec režiserja in scenarista Danisa Tanovića Epizoda v življenju zbiralca železa. Tudi tu velja omeniti slovenski prispevek, pri koprodukciji je namreč sodelovala slovenska produkcijska hiša Vertigo/EmotionFilm.