Slovenija 6.8.2013 10:47

V KUD France Prešeren Lunačkov Babilon

Ljubljana, 6. avgusta - V KUD France Prešeren bodo drevi ob 20. uri v sklopu Zadnjega Trnfesta? odprli razstavo stripov Izarja Lunačka, naslovljeno Babilon. Na razstavi bodo na ogled postavili table iz njegovih novih dveh albumov, Založeni raj in Metamorphose antropomorphice, je za STA dejal Lunaček.

Ljubljana. KUD France Prešeren. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
KUD France Prešeren.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Izar Lunaček je filozof, ki je za javnost razkril, da je med študijem skoraj vsak dan risal nagce, stripar, ilustrator, kmalu tudi diplomirani slikar, so zapisali organizatorji.

Pred leti je zaradi ilustracije otroške slikanice veljal za 'otroško senzacijo'. Slovenske novice so pet let objavljale njegove stripovske Minije, za najstniško revijo Pil pa v rubriki Seksikon še vedno redno razmišlja o spolnosti in sorodnih zadevah.

Založeni raj je strip, ki naj bi ga ustvaril Anonymus Gosh, Lunaček pa samo uredil. Dogajanje je postavljeno v svetopisemski paradiž pred padcem človeka. Je nekakšna svetopisemska commedia dell'arte v stripu, v kateri klasična delitev vlog znotraj izbrane postavitve poraja nove vrste zapletov in humornih situacij.

Metamorphose antropomorphice so napeta kriminalka o italijansko govorečih disneyevskih racah z genitalijami. "Metamorphose so rahla parodija na Disneya," je dejal Lunaček.