Svet 7.8.2013 4:00

V Locarnu mednarodni filmski festival s pestrim programom

Locarno, 7. avgusta - S projekcijo filma 2 na muhi Baltasarja Kormakurja se bo danes na trgu Piazza Grande v Locarnu začel 66. filmski festival. Festival pod novim umetniškim vodjem Carlom Chatrianom bo na ogled med drugim ponudil 20 filmov v tekmovalni sekciji, med katerimi jih bo kar 18 doživelo svetovne premiere, je zapisano na spletni strani festivala.

Chatrian je v predstavitvi dejal, da festival v Locarnu razume kot mesto, kjer poskušajo raziskovati dogajanje na meji filmskega spektra.

Na festivalu bodo med drugim prikazali film Richarda Curtiza Skozi čas, Mi smo Millerjevi Rawsona Marshalla Thurberja ter film "Blue Ruin" (Modra ruševina) Jeremyja Saulnierja, ki je premiero doživel v Cannesu.

Poleg tega bodo predvajali izbor filmov Wernerja Herzoga, ki bo na festivalu prejel nagrado za življenjsko delo, med drugim tudi film "Fitzcarraldo" iz leta 1982, pripravili pa bodo tudi retrospektivo Georga Cukorja, vključno s filmom Bogati in slavni iz leta 1981.

Za zlatega leoparda se bodo med drugim potegovali zfilmi "Story of My Death" (Zgodba o moji smrti) Alberta Serre, "Our Sunhi" (Naš Sunhi) Honga Sangsooja ter "Real" (Resnično) Kijošija Kurosave. Žiriji bo predsedoval režiser Lav Diaz.

Festival, ki se skupaj s Cannesom, Berlinom in Benetkami uvršča med najpomembnejše evropske filmske festivale, se bo zaključil 17. avgusta s projekcijo dokumentarca Pascala Plissona "On the Way to School" (Na poti v šolo) o različnih preprekah, ki jih doživljajo otroci po svetu na poti v šolo.