Slovenija 7.8.2013 9:30

V Mariboru prva mednarodna umetniška kolonija za mlade

Maribor, 7. avgusta - Mladinski kulturni center (MKC) Maribor in galerija Media Nox bosta danes odprla prvo mednarodno umetniško kolonijo za mlade. Kolonija z naslovom "2013 - Leto hudiča" bo do sobote potekala na različnih lokacijah v Mariboru s središčem na Židovskem trgu pred galerijo Media Nox.

Kolonijo bo vodila umetnostna zgodovinarka in hišna kustodinja galerije Media Nox Nina Jeza. Po njenih besedah je kolonija namenjena predstavitvi mladih avtorjev na različnih področjih ustvarjanja, predvsem pa druženju mladih ustvarjalcev, iz česar se lahko razvijejo nova sodelovanja in znanja. "Ne gre toliko za samo umetniško stvaritev, ampak druženje med umetniki, ki prihajajo z različnih akademij in se med seboj spoznavajo ter učijo drug od drugega," je povedala za STA.

Kolonija bo štela 13 udeležencev iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Črne gore ter Bosne in Hercegovine. Vsi so študentje umetniških akademij ali pa z že zaključeno akademsko izobrazbo. Stari so od 18 do 37 let. "Umetniki, razen redkih izjem, začnejo ustvarjati nekje pri 35 letih," je Jeza pojasnila razmeroma velik razpon v starosti udeležencev.

Med njimi so v večini slikarji, sicer pa sodelujejo tudi kiparji, ilustratorji, fotografi, dizajnerji, avdiovizualni in intermedijski umetniki. Dela so lahko izvedena v poljubni tehniki, osrednja tema pa je "leto hudiča", kakor so organizatorji poimenovali letošnje leto. "Leto 2013 naj bi bilo naporno leto, leto preobratov, zato se nam je zdelo zanimiva tema," je pojasnila vodja kolonije.

Ustvarjena dela bodo predstavili v katalogu in na razstavi v galeriji Media Nox v letu 2014, ko bo potekala druga takšna umetniška kolonija. "Računamo, da bo razstava drugo leto maja," je napovedala Jeza.