Slovenija 6.8.2013 15:22

V Galeriji Škuc "pisarniška umetnost" Ignacia Uriarteja

Ljubljana, 6. avgusta - V Galeriji Škuc bodo ob 20. uri odprli razstavo nemškega umetnika Ignacia Uriarteja Produktivna neučinkovitost. Na ogled bo deset del, ki jih je umetnik naredil iz pisarniškega materiala in sodijo v kontekst t.i. pisarniške umetnosti. Med njimi bo tudi zvočno delo z zvokom petih pisalnih strojev, je za STA povedala kustosinja Petja Grafenauer.

Ignacio Uriarte (1972) je sprva študiral menedžment in delal v različnih podjetjih, po študiju avdiovizualnih umetnosti v Guadalajari pa se je povsem posvetil umetnosti, ki jo sam imenuje "pisarniška" (office art). V svojih delih način birokratske produkcije uporablja za svoj izrazni okvir, je povedala Grafenauerjeva.

Njegova umetnost ima po besedah Grafenauerjeve vsaj tri sporočila. Uriarte svojo umetnost uporablja kot kritiko monotonega opravljanja pisarniških del, obenem sporoča, da lahko pisarniško ravnanje - oblikovanje kepic papirja, čačke na listih - kaže na željo po ustvarjanju. Obenem pa so njegova umetniškega dela tudi vizualno lepa, s čemer poudarjajo estetsko plat umetnosti.

Na razstavi, ki bo odprta do 30. avgusta, si bo med drugim mogoče ogledati deli "Diagonal Equation" (Diagonalna enačba) in "Erased Crossings" (Izbrisane meje), ki sta nastali s pisalom brez črnila in sledjo radirke na podlagi, zaznamovani s svinčnikom. Podobi pričata o manualnem, ničvrednem, banalnem in dolgotrajnem delu, ki je bilo potrebno za njun nastanek, je ob razstavi zapisala kustosinja.

Na ogled bo tudi delo, narejeno iz barv, ki se uporabljajo za nostrifikacijo dokumentov, torej iz treh barv tuša, je še povedala Grafenauerjeva, ki meni, da sta v Uriartejevem opusu forma in izbrani medij vedno tudi odraz zunanje realnosti. V delo je, tako Grafenaurjeva, vpisano delo pisarniških birokratov, ki se mu umetnik med delovnim procesom ne odpove.