Slovenija 8.8.2013 10:25

Umrl direktor Goriškega muzeja Andrej Malnič

Nova Gorica, 8. avgusta - V Šempetru pri Gorici je v sredo v 52. letu starosti umrl direktor Goriškega muzeja Andrej Malnič, ki je muzej na gradu Kromberk vodil 11 let. Malnič, po izobrazbi etnolog in sociolog kulture, je bil poznan tudi kot avtor okoli 50 strokovnih člankov ter urednik več zbornikov.

Nova Gorica, mestna hiša. Preminuli direktor Goriškega muzeja Nova Gorica Andrej Malnič. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Nova Gorica, mestna hiša.
Preminuli direktor Goriškega muzeja Nova Gorica Andrej Malnič.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Malnič se je v Goriškem muzeju zaposlil leta 1992 po diplomi pri Janezu Bogataju. Na mesto direktorja ga je Mestna občina Nova Gorica imenovala leta 2002. V času njegovega mandata je Goriški muzej, ki je leta 2004 postal javni zavod, po njegovi zaslugi dosegel večjo prepoznavnost. Prejel je tudi vrsto nagrad.

Grad Kromberk so v njegovem mandatu v celoti namenili razstavam, ki pričajo o široki in večplastni preteklosti Goriške. Sam je postavil 28 razstav, bil pa je tudi pobudnik in snovalec različnih muzejskih zbirk, so za STA sporočili iz muzeja.

Malnič je bil član več slovensko-italijanskih strokovnih skupin, včlanjen pa je bil tudi v Slovensko etnološko društvo in Slovensko muzejsko društvo. O njegovi družbeni angažiranosti priča dejavnost v Forumu za Goriško.

Žalna seja bo v petek ob 16. uri v veliki sejni dvorani novogoriške mestne hiše.