Slovenija 9.8.2013 4:00

V Kamniku začetek jubilejnega Kamfesta

Kamnik, 9. avgusta - S povorko Gipsyy mambo Kočani se bo zvečer v Kamniku začel 10. poletni kulturni festival Kamfest. Ob jubilejni izdaji organizatorji napovedujejo rekordno število - okoli 70 - različnih dogodkov, ki bodo vse do 18. avgusta zapolnili prav tako rekordno število prizorišč. Na desetdnevnem festivalu pričakujejo okoli 25.000 obiskovalcev.

Kot poseben festivalski dogodek v Kulturnem društvu Priden možic, ki pripravlja festival, napovedujejo nedeljsko odprtje razstave v Parku Evropa z naslovom Kam so šle vse fabrike?. "Postindustrijska razstava", ki je nastala v koprodukciji z Medobčinskim muzejem Kamnik, bo prikazala zgodbe sedmih kamniških tovarn - med njimi Eto, Svilanit, Titan - njihove srečne in žalostne trenutke ter usode delavcev. Poleg zgodb bodo razstavljeni tudi industrijski stroji iz tovarn.

Glasbeni program bo potekal na glavnem odru, ki bo na Malem gradu, ter na večernem odru, postavljenem v središču mesta. Zvrstili se bodo koncerti tujih skupin - psihadelik elektro rockerjev Suuns iz Kanade, francoske pop zvezdnice Nadeah, nemško-grškega indie dueta Sea+Air, reške zasedbe Sunshine Madness ter britanske folk blues dive Kirsty Almeida. Med slovenskimi zasedbami bodo nastopile Ludovik Material, Incurabili in Hex ter stari znanci velikih odrov Vlado Kreslin, Zmelkoow, Jinx, Manouche in Don Mentony Band.

Festival se letos prvič širi tudi na grad Zaprice. Tam bo potekal kino program, ki ga bodo pripravili skupaj z Mestnim kinom Domžale. Na ogled bosta tudi monokomediji, produkciji SiTi Teatra BTC, Jamski človek v izvedbi Uroša Fürsta in Star Fotr SiTi v izvedbi Janeza Hočevarja - Rifleta.

Pripravili bodo tudi pester otroški program, ki bo že drugo leto potekal v Keršmančevem parku.

Prvi Kamfest je leta 2003 izpeljala skupina mladih iz KD Priden možic, v desetih letih je prerasel v največji poletni festival širše regije.