Slovenija 11.8.2013 9:00

Na razstavi Kam so šle vse fabrike? o kamniških tovarnah

Kamnik, 11. avgusta - V sklopu festivala Kamfest bodo zvečer v parku Evropa v Kamniku odprli razstavo z naslovom Kam so šle vse fabrike? Razstava bo predstavila zgodbe sedmih kamniških tovarn - Titana, Svilanita, Kika, Ete, Svita, Utoka in Stola.

Kam so šle vse fabrike? je "ganljiva razstava o sedmih kamniških tovarnah, o njihovih začetkih, vzponih in, žal, tudi njihovih padcih", je ob razstavi zapisal eden od njenih snovalcev Goran Završnik. Toda, kot je dodal, "ni vse tako temačno, kot se zdi". Na razstavnih panojih in med velikimi stroji bodo obiskovalci našli tudi pozitivnejše zgodbe o posameznikih, ki so krojili usode tovarn ter nekatere uspešne vrnitve.

Vse "razstavljene" kamniške tovarne imajo svoje korenine na koncu 19. ali na začetku 20. stoletja, nastale pa so predvsem na pobudo podjetnih posameznikov. S svojo zagnanostjo so skozi leta uspešno razvijali izdelke, ki jih nekatere še danes uporabljamo ali pa se jih vsaj spominjamo.

Skozi fotografsko gradivo in zgodovinska dejstva bosta predstavljeni predvsem burni prelomnici: konec druge svetovne vojne in osamosvojitev Slovenije s posledičnima spremembama družbenega sistema. V parku bodo na ogled tudi nekateri originalni tovarniški stroji, ki so jih organizatorjem posodili v Titanu, Svilanitu in Eti.

Obiskovalci bodo med drugim lahko izvedeli, da je stol Rex, ki so ga izdelovali v tovarni Stol Kamnik in ga je konstruiral pred kratkim preminuli legendarni arhitekt Niko Kralj, uvrščen v stalno zbirko newyorškega Muzeja moderne umetnosti (MoMA) ter da so že pred 2. svetovno vojno v Knafličevi usnjarni - predhodnici Utoka - usnje prodajali tudi legendarnemu bogatašu judovskih korenin Rothschildu. Obiskovalcem ne bo ušel niti podatek, da je Etina gorčica uvrščena v ameriški nacionalni muzej gorčic.

Razstavo, ki je nastala v sodelovanju med Medobčinskim muzejem Kamnik, Zavodom za turizem in šport ter KD Priden možic, so zasnovali Završnik in Matjaž Jug iz društva Priden možic, Marko Kumer iz kamniškega muzeja ter Katarina Goltez.

V Medobčinskem muzeju Kamnik že zbirajo gradivo za postavitev obširnejše razstave, ki jo pripravljajo za jesen 2014. K sodelovanju - z opisom svojih spominov - vabijo vse, ki so kdaj delali v omenjenih tovarnah, so sporočili iz muzeja.