Svet 9.8.2013 13:12

Nekdanja žena Nelsona Mandele izdala knjigo o apartheidu

Johannesburg, 9. avgusta - Nekdanja žena Nelsona Mandele, Winnie Madikizela-Mandela, je izdala knjigo o času, ki ga je pod apartheidom preživela v zaporu. Ta čas je avtorica opisala kot najtežji v svojem življenju. "Verjamem, da je treba to zgodbo povedati prihodnjim generacijam, da se takšne stvar ne bi ponovile," je dejala borka za odpravo diskriminatornega režima.

Knjiga z naslovom "491 Days: Prisoner number 1323/69" temelji na dnevniku, ki ga je Winnie Madikizela-Mandela pisala v zaporu med 12. majem 1969 in 14. septembrom 1970, v njej pa so objavljena tudi pisma, ki si jih je izmenjavala s svojim nekdanjim možem.

"V samici je huje kot na prisilnem delu," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala avtorica. Dodala je: "Ko se raztegneš, se tvoje roke dotaknejo zidov. ponižan si v nikogar."

Dnevnik je Winnie Madikizela-Mandela odvetnica sicer vrnila po 41 letih, avtorica pa pravi, da ji je ponovno branje priklicalo boleče spomine na težave, ki jih je morala preživeti njena družina. "Naenkrat sem lahko prebrala samo en odstavek," je pojasnila.

Winnie Madikizela-Mandela in Nelson Mandela sta se ločila leta 1996, dve leti zatem, ko je Mandela postal prvi temnopolti predsednik Južnoafriške republike.

Avtorico doma nekateri še vedno obravnavajo za mati naroda, čeprav so jo obtožili vpletenosti v smrti aktivistov na predvečer konca apartheida, desetletje kasneje pa so jo obsodili še zaradi korupcije.