Slovenija 12.8.2013 9:45

Na Ljubljana festivalu Aleksander Rudin in orkester Musica viva

Ljubljana, 12. avgusta - V Slovenski filharmoniji bo nocoj ob 20. uri v sklopu 61. Ljubljana festivala na sporedu koncert ruskega violončelista Aleksandra Rudina in Akademskega komornega orkestra Musica viva. Izvedli bodo dela Carla Philippa Emanuela Bacha, Johanna Wilhelma Hertla, Luigija Boccherinija in Josepha Haydna.

Ljubljana, Mestni trg. Odprtje Info točke Festivala Ljubljana. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, Mestni trg.
Odprtje Info točke Festivala Ljubljana.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Aleksander Rudin velja za enega najboljših sodobnih violončelistov. Leta 1983 je na Glasbeni akademiji Gnjesin diplomiral kot čelist in pianist, leta 1989 pa je na moskovskem Konservatoriju, na katerem zdaj poučuje, zaključil še študij dirigiranja.

Zmagal je na najprestižnejših glasbenih tekmovanjih ter bil med drugim dvakrat nagrajen na slovitem tekmovanju Čajkovskega. Od leta 1988 je umetniški vodja in stalni dirigent komornega orkestra Musica viva. Kot solist in dirigent nastopa po vsem svetu,

Orkester Musica viva sestavljajo mladi glasbeniki, ki so hkrati že uveljavljeni solisti. Znani so po bogatem repertoarju, profesionalnosti, ustvarjalnem potencialu in neutrudnem zanimanju za novosti ter želji po odkrivanju starih mojstrovin, piše na spletni strani festivala.