Slovenija 12.8.2013 14:02

Slovenija kot odprti epilog Videmškove knjige Upor: Arabska pomlad in evropska jesen

Ljubljana, 12. avgusta - Pri Cankarjevi založbi je izšla druga knjiga poročevalskega dvojca časopisa Delo, Boštjana Videmška in Jureta Eržena, naslovljena Upor: Arabska pomlad in evropska jesen. Po Videmškovih besedah knjiga govori, kako se je Sredozemlje na eni strani uprlo neoliberalizmu in na drugi diktaturam.

Ljubljana. Knjiga Upor:Arabska pomlad in evropska jesen avtorjev Boštjana Videmška in Jureta Eržena. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Upor:Arabska pomlad in evropska jesen avtorjev Boštjana Videmška in Jureta Eržena.
Foto: STA

"Je zgodba o tem, kako je morda predolgo pasivna družba dojela, da preprosto ne more vztrajati v svoji pasivnosti in apatiji ter se odpravila na ulice," je na današnji predstavitvi knjige, v kateri je 40 Erženovih fotografij, dejal Videmšek.

"Slovenija in slovenska zgodba je odprti epilog te celotne zgodbe - je zgodba, ki se je šele začela. Če pogledamo okoli sebe, se nam zdi, da živimo v raju, da je vse tako, kot mora biti, ampak v resnici je usoda razpadajočega Mediterana po mojem mnenju v Sloveniji kar simbolno poosebljena," je poudaril.

Knjiga je razdeljena na sedem delov, ki pričajo o dogajanju v Egiptu, Libiji, Siriji, Grčiji, Španiji, na Cipru ter v Sloveniji.

Upor: Arabska pomlad in evropska jesen bralca na južni strani Sredozemlja popelje skozi arabske pomladi s poročilom priče revolucije v Egiptu, z mednarodnim vojaškim posredovanjem v Libiji ter krvavo državljansko vojno v Siriji. Na severni strani Sredozemlja pa knjiga bralca z veliko igro mednarodnih finančnih institucij, drvenjem Grčije v tretji svet ter potopom Španije in Cipra pripelje do konca Evrope, kot smo jo poznali, so knjigo opisali pri Cankarjevi založbi, kjer je pred dvema letoma izšla tudi prva knjiga tandema Videmšek-Eržen Vojna terorja.

Urednik knjige Zdravko Duša podpira takšne izide knjig, saj da pri nas tako imenovane aktualne knjige nekateri vedno znova postavljajo pod vprašaj, "češ saj to je bilo tako ali tako včeraj v časopisu".

"V času, ko sledimo ali pa imamo zgolj občutek, da sledimo stvarem, ki nam jih servirajo dnevni mediji, se slika zelo hitro izgubi ter se zdi, da je vse skupaj tek izgubljenih povezav med dogodki. Zato je vredno izdati knjigo človeka, ki je bil na samem kraju, ki je zgodbo poiskal skozi dogajanja, izjave tamkajšnjih ljudi ter je vse to znal ovrednotiti," je še pojasnil.

Uvodnik h knjigi je prispeval filozof Slavoj Žižek, ki je zapisal: "Videmškova nova knjiga je preprosto najboljša analiza sedanje globalne situacije, ne le pri nas, ampak tudi v svetovnem merilu. V racionalni državi bi jo morali natisniti v deset tisoč izvodih in jo zastonj deliti po srednjih šolah..."