Svet 13.8.2013 5:30

Pred 150 leti je umrl slikar Eugene Delacroix

Pariz, 13. avgusta - Pred 150 leti je v Parizu umrl eden vodilnih predstavnikov francoske romantične slikarske šole Eugene Delacroix. Ekspresivne poteze s čopičem in študije vpliva svetlobe na barve so služile za navdih impresionistom, njegova strast do eksotičnega pa simbolistom.

Delacroix se je rodil 26. aprila 1798 v kraju Saint-Maurice, slikarstva pa se je učil pri Pierre-Narcissu Guerinu. Na njegovo ustvarjanje so poleg Guerina vplivali še Theodore Gericault, John Constable ter Richard Parkes Bonington.

Razstava Delacroixeve slike Dante in Vergil v peklu leta 1822 na pariškem salonu označuje prehod od neoklasicizma k romantičnemu slikarstvu, je zapisano v Velikem svetovnem biografskem leksikonu.

Ustvarjal je dramatične, mnogokrat tudi patetične velike kompozicije z zgodovinsko ali sodobno tematiko v močnem kontrastu in z obogateno barvno paleto. Natančno je opazoval spremembe svetlobe in dobro poznal telo v gibanju.

Med njegova glavna dela zagotovo sodi Svoboda vodi ljudstvo, ki jo je v muzeju Louvre v Lensu februarja počečkala neka obiskovalka. Poleg Svobode med opaznejša dela sodijo še Pokol na otoku Hiosu, Obglavljenje doža Marina Faliera ter Sardanapallova smrt.

Znan je tudi kot ilustrator, saj je s svojimi stvaritvami opremil več del Williama Shakespeara, Walterja Scotta in Johanna Wolfganga von Goetheja.

Umrl je 13. avgusta 1863, pokopan pa je na znamenitem francoskem pokopališču Pere Lachaise.