Slovenija 13.8.2013 13:05

Na Ptuju se obetajo največji Dnevi poezije in vina doslej

Ljubljana, 13. avgusta - Dogajanje na Ptuju bodo prihodnji teden popestrili že 17. Dnevi poezije in vina, ki so po besedah vodje festivala Aleša Štegra osrednja pesniška manifestacija v Sloveniji in širši okolici. Na festivalu, ki bo oživil skrite ulice in trge srednjeveškega Ptuja, se bo med 21. in 24. avgustom predstavilo več kot 20 pesnikov.

Festival poskuša z odličnostjo povabljenih gostov, tokrat so častni gostje kitajski pesnik Yang Lian, francoski pesnik Michel Deguy ter slovenski pesnik Josip Osti, privabiti najširše občinstvo, je na današnji predstavitvi dejal Šteger.

"Dnevi poezije in vina poskušajo povezovati okoliške, dostikrat speče, kreativne sile ter motivirati ljudi z idejami, da bi jih realizirali znotraj ali v času festivala. Takšen je na primer Festival rizlingov Ptujske kleti v Minoritskem samostanu ter Rimske igre, ki potekajo ob festivalu," je pojasnil.

Po Štegrovih besedah so se navkljub finančnim težava odločili, da pripravijo največji festival doslej, saj verjamejo, da je "festival živ organizem, ki pozna samo dve smeri - širitev in upadanje". "V teh kriznih časih želimo v svet poslati zelo jasno sporočilo: da je poezija ključna oblika našega izražanja ter da se na Ptuju dogaja nekaj zelo pomembnega in finega," je dodal.

Posebno pozornost bodo na festivalu, ki ga bodo pred selitvijo na Ptuj uvedli že tradicionalni Večeri pred dnevi po številnih slovenskih krajih, namenili Srečku Kosovelu, saj so pri Študentski založbi izdali zbirko njegovih zbranih del.

Festival, ki ima letos v fokusu francosko poezijo, bo v nedeljo tako uvedlo pesniško branje udeležencev francosko-slovenske prevajalske delavnice v Veličanah, v ponedeljek pa se bo v Novem mestu festival predstavil s pesniškim performansom štirih katalonskih in štirih slovenskih pesnikov.

"Pesniki so lani pripravili skupni performans in dokaj odmevno turnejo po Španiji, letos pa gostujejo v Novem mestu, na Zadnjem Trnfestu? ter potem še na Ptuju. Dogodek je vreden vse pozornosti, saj se avtorji zelo redko odločijo svojo poezijo in poezijo drugega predstaviti na takšen performativen način," je performans predstavil Šteger.

Večeri pred dnevi bodo poleg tega v torek potekali še v Ljubljani, Volčah, avstrijski Potrni, Ormožu, Vrbi ter v Krškem.

Na festivalu, ki se bo v sredo preselil na Ptuj, bodo potekala številna srečanja z avtorji, tamkajšnje dogajanje pa bo uvedel pogovor z Deguyjem.

"Avtorji se bodo predstavili na velikih večernih branjih, ki bodo ob tem ponudila izjemno močan glasbeni program. Nastopili bodo Manouche, Vasko Atanasovski, Chris Eckman ter Katarina Juvančič in Dejan Lapajne z gostoma," je poudaril Šteger.

Kot posebnost festivala je izpostavil še zasebna branja v skritih kotičkih mesta ter na Dravi, letošnji dnevi pa bodo ponudili tudi "ojačan vinski del programa". Pripravljajo tudi Hude pokušnje!, prireditve, kjer se soočita vinar in literat. "Idealni scenarij je, da bi literat čim več govoril o vinu, vinar pa recimo o tem, kaj rad bere," je dodal Šteger.

Ob osrednjem dogajanju bo festival ponudil še pester spremljevalni program z okroglimi mizami, programom za najmlajše, gledališkimi impro predstavami ter odprtji razstav. Tako bodo med drugim v sredo ob polnoči v Fürstovi hiši odprli tri razstave - razstavo sedmih ptujskih umetnikov, razstavo šestih mladih umetnic ter razstavo lesorezov Christiana Thanhäuserja po navdihu pesmi Srečka Kosovela.