Na hitro prelistano 17.8.2013 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 17. avgusta - Pri Mladinski knjigi so izdali roman ameriškega avtorja Chada Harbacha Umetnost obrambe in napada in knjigo Literarne zgodbe iz slovenske književnosti. Pri založbi Učila International je izšla kriminalka Jamesa Pattersona in Marshalla Karpa Primite tatu, pri založbi Miš pa slikanica Gaje Kos in Damijana Stepančiča Junaki z ladje Argo.

Ljubljana. Roman pisatelja Chada Harbacha z naslovom Umetnost obrambe in napada. Foto: STA

Ljubljana.
Roman pisatelja Chada Harbacha z naslovom Umetnost obrambe in napada.
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica Gaje Kos z naslovom Junaki z ladje argo. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica Gaje Kos z naslovom Junaki z ladje argo.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga pisateljev Jamesa Pattersona in Marshalla Karpa z naslovom Primite tatu. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga pisateljev Jamesa Pattersona in Marshalla Karpa z naslovom Primite tatu.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Literarne zgodbe iz slovenske književnosti. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Literarne zgodbe iz slovenske književnosti.
Foto: STA

UMETNOST OBRAMBE IN NAPADA - ROMAN, KI PREK ŠPORTA SPREGOVORI O ŽIVLJENJU

Umetnost obrambe in napada je prvenec Američana Chada Harbacha. Roman, ki je nastajal devet let, je požel odlične odzive tako kritikov kot bralstva in že ob izidu obveljal za "veliki ameriški roman". Avtor v njem v prvi vrsti raziskuje človeške vezi - prijateljske, družinske, ljubezenske - in nepredvidljive sile, ki te vezi prepletajo in zapletajo. "Bejzbol je resda moštvena igra, toda vsak igralec na igrišču je pravzaprav sam. Soigralci se sicer zanašajo drug na drugega, toda v odločilnem trenutku je vse odvisno od posameznika," je zapisal avtor. Umetnost napada in obrambe ni le roman o športni igri, ampak predvsem o igri življenja. Nepričakovana afera, izjalovljeni podiplomski načrti, zvodenel zakon ter ponesrečen met v bejzbolu sprožijo vrtinec vseh dogodkov. Za prevod romana je poskrbel Miha Avanzo.

LITERARNE ZGODBE IZ SLOVENSKE KNJIŽEVNOSTI - 90 SLOVENSKIH LITERARNIH DEL NA ENEM MESTU

Knjiga Literarne zgodbe iz slovenske književnosti predstavlja več kot 90 literarnih del iz zakladnice slovenske književnosti in pri tem zajema večino del, obravnavanih v srednjih in deloma tudi v osnovnih šolah. Nabor sestavljajo dela od prve slovenske povesti do sodobnih nagrajenih romanov. Dela so podana po kronološkem načelu, s čemer izrisujejo duhovnozgodovinsko podobo slovenske literature. Osnovni biografski in bibliografski podatki avtorjev so pospremljeni z esejističnimi zapisi Nade Barbarič Naskov, ki poda temeljne značilnosti določenega literarnega dela. Zgodovinske zapise je prispeval Ivan Cepanec.

PRIMITE TATU - KRIMINALKA PATTERSONA IN KARPA ZA POLETNE DNI

V ospredju tokratne kriminalke tandema James Patterson - Marshall Karp je revni študent slikarstva Matthew Bannon, ki med kaotičnim terorističnim napadom na glavni železniški postaji v New Yorku najde torbo, polno diamantov. Z njimi bi si lahko zagotovil bogato in brezskrbno življenje, toda že naslednji dan postane glavna tarča mednarodnega diamantnega sindikata in ruske mafije, ki pogrešata svoje diamante. Z dekletom zato zbežita v Evropo, da bi jih čim prej prodala, a na sledi sta jima kar dva mafijska plačanca - skrivnostni Duh in njegova krvi željna tekmica, zloglasna Marta Krall. Toda nekdanji marinec Matthew se izkaže za precej trd oreh. Delo je prevedla Alenka Perger.

James Patterson (1947) velja za trenutno najbolje plačanega pisatelja na svetu. Napisal je več kot 50 knjig, večinoma kriminalk, ki so jih prodali v skupaj 100 milijonih izvodov. Piše tudi v soavtorstvu, med drugim z Maxine Paetro, Michaelom Ledwidgeom in Karpom. S slednjim je napisal tudi kriminalko NYPD: Rdeči, ki je v slovenskem prevodu izšla letos.

JUNAKI Z LADJE ARGO - SLIKANICA GAJE KOS Z UPODOBITVAMI DAMIJANA STEPANČIČA

Gaja Kos v slikanici na izviren način oživlja znan mit o Argonavtih in ga v kombinaciji poučnega okvirja, predvsem pa zabavnega in napetega leposlovnega besedila, približa sodobnemu mlademu bralcu. Razgibani vsebini sledijo in jo še potencirajo domiselne ilustracije Damijana Stepančiča, ki deloma dobijo obliko stripa. Poleg tega mit vpeljuje uvodna jasna in enostavna poučna razlaga o naravi mitov, besedilo pa sklepa posebno poglavje, ki Argonavte postavi tudi na slovensko prizorišče, pri čemer se nasloni na znanstvene vire.

Gaja Kos je po diplomi iz primerjalne književnosti in literarne teorije vpisala doktorski študij na temo Slovenski mladinski problemski roman. Ima status samostojne kulturne delavke. Piše literarne kritike, ukvarja pa se tudi z uredniškim delom. Leta 2010 je prejela Stritarjevo za najboljšo mlado literarno kritičarko, istega leta je izdala tudi prvo slikanico Grdavši.

Ilustrator Damijan Stepančič je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Pri ilustraciji si prizadeva, da tako literarni kot tudi likovni del delujeta homogeno in kvalitetno ter tvorita celoto in s tem zadovoljita vse bolj zahtevne mlade bralce. Za svoja dela prejel številne nagrade.