Slovenija 15.8.2013 10:23

Trienale U3 ponovno s programom prihodnji teden

Ljubljana, 15. avgusta - V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova bodo v drugi polovici avgusta nadaljevali s programom performativnih projektov v okviru 7. trienala sodobne umetnosti v Sloveniji U3. Kot je za STA povedala Adela Železnik iz Moderne galerije, so program U3 za dober mesec prekinili, med drugim tudi zato, ker v poletnem času ni toliko obiskovalcev.

Ljubljana, Moderna galerija. Predstavnica Moderne galerije za odnose z javnostjo, Adela Železnik. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Moderna galerija.
Predstavnica Moderne galerije za odnose z javnostjo, Adela Železnik.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Obenem so program trienala, na katerem se predstavlja okoli 40 posameznikov in kolektivov, prilagodili tudi glede na razpoložljivost umetnikov. Kljub temu da do 23. avgusta ni napovedanih dogodkov v sklopu U3, pa vzporedno poteka nekaj projektov, kot je denimo Utrip umetniškega kolektiva Ratneek, vsako sredo pa organizirajo tudi vodstva po razstavi tako v slovenskem kot angleškem jeziku, je pojasnila Železnikova.

"Drugi del" U3 bo v petek, 23. avgusta, uvedel koncert Mihe Ciglarja z naslovom "Ultrasonic haptics project", ki mu bo sledil še nastop zasedbe Theremidi Orchestra. Oba koncerta v avditoriju na muzejski ploščadi bosta potekala v sklopu mednarodnega festivala Mladi levi.

Obisk trienala, ki ga je na temo prožnosti konceptualno zasnovala kustosinja Nataša Petrešin-Bachelez, je bil doslej po besedah Železnikove več kot uspešen. Posebej v avgustu se je izrazito povečalo število tujih obiskovalcev, zlasti Italijanov. Več domačih obiskovalcev pričakujejo ponovno konec avgusta. Struktura obiskovalcev tekom trienala, ki se je začel 20. junija, se je spreminjala. Ob koncih tedna so beležili porast obiskovalcev srednje generacije, medtem ko so razstavo med tednom obiskovali bolj posamezniki, ki se z umetnostjo ukvarjajo profesionalno, študenti oziroma mladi ter upokojenci.

K dobremu obisku so po mnenju kustosinje pripomogle tudi štiri Poletne srede v juliju, ko sta bila oba muzeja - poleg Muzeja sodobne umetnosti Metelkova tudi Moderna galerija - izmenično odprta do 21. ure. Dobro so bile obiskane tudi poletne delavnice za otroke.

Tudi Muzej sodobne umetnosti Metelkova in Moderna galerija sta letos poleti dobro obiskana, v obeh muzejih beležijo celo nekoliko boljši obisk kot na samem trienalu. Temu po mnenju Železnikove botruje lokacija. Mestna galerija je umeščena v središče mesta ob druge hrame kulture, kot je denimo Narodna galerija, muzej sodobne umetnosti pa je del muzejske četrti na Metelkovi.

Sicer se tudi v Moderni galeriji niso mogli izogniti krčenju finančnih sredstev. Soočiti so se morali, tako Železnikova, z rebalansom, ki je drastično skrčil že tako okrnjen program. Vse manj je sodelovanja z zunanjimi sodelavci, veliko truda pa gre tudi za to, da obiskovalci ne občutijo vsebinskih razlik. "Včasih smo imeli veliko razstav, tudi po šest, sedem na leto, sedaj pa jih imamo manj, ki pa so zato na ogled dlje časa," je še povedala Železnikova.