EPK 2012 14.8.2013 13:20

Občinska revizija pri poslovanju zavoda Maribor 2012 ugotovila nepravilnosti

Maribor, 14. avgusta - Mariborska občinska revizija je ugotovila, da zavod Maribor 2012, ki je vodil lansko Evropsko prestolnico kulture (EPK), ni vedno posloval pravilno in transparentno. Direktorica zavoda Suzana Žilič Fišer s končnim revizijskim poročilom ni seznanjena, zato ga ne komentira, vztraja pa, da so vedno delovali skladno s priporočili in zahtevami občine.

Izredna notranja revizija, ki jo je naročila mariborska občina, je po poročanju današnje izdaje časnika Večer prišla do zaključka, da je bil sistem notranjih kontrol v zavodu Maribor 2012 pomanjkljiv. Javni zavod torej ni vedno sledil načelom učinkovitosti, gospodarnosti in javnega naročanja, kar nekaj nepravilnosti naj bi bilo ugotovljenih tudi pri sklepanju pogodb z zunanjimi sodelavci in zaposlovanju.

"Posledično se aktivnosti ne izvajajo vedno na način, ki bi zagotovil pravilno, transparentno in smotrno porabo proračunskih sredstev Mestne občine Maribor," je po navedbah časnika v končnem poročilu o opravljeni izredni reviziji v zavodu Maribor 2012 za lansko leto in prve tri mesece letošnjega leta ocenila revizorka Špela Kramberger.

Žilič Fišerjeva, ki po zaprtju zavoda na začetku julija ni več generalna direktorica, je danes za STA povedala, da so dobili v zavodu na vpogled le vmesno poročilo, v katerem pa so vse očitke ovrgli in za to tudi predložili dokaze. "Ali je revizorka to upoštevala, pa ne vem, saj končnega poročila ne poznam in ga zato ne morem komentirati," je pojasnila. Domnevne nepravilnosti, ki jih navaja Večer, po trditvah Žilič Fišerjeve niso utemeljene.

Vedno bolj se ji zdi, da so ti očitki "politično motivirani". Sama bolj verjame analizi EPK, ki jo je naročila Evropska komisija. "Ključno v tej evropski evalvaciji je, da Maribor za razliko od Guimaraesa ni imel nacionalne, predvsem pa ne podpore mestne politike, da je imel predimenzionirane načrte, da pa smo na koncu vendarle ves program uresničili," je izpostavila. "Kar je zavod lahko naredil, je ocenjeno kot pozitivno, a tega se pri nas očitno ne vidi."

Morebitnih ukrepov na podlagi omenjenega revizijskega poročila na občini še ne izdajo. "Ker zadevo trenutno proučujemo, svojih nadaljnjih korakov ne moremo komentirati. Po sprejeti odločitvi bomo obvestili javnost," je za STA povedala predstavnica za stike z javnostjo Taja Kordigel.