Slovenija 17.8.2013 10:00

Ruški letni oder vsak konec avgusta oživlja kraj

Ruše, 17. avgusta - V Rušah pri Mariboru se bo prihodnji konec tedna pričel 14. festival Letni oder Ruše. Osrednje prizorišče bo v starem odprtem gledališču ob vznožju Pohorja, pestro dogajanje pa bo letos tudi v središču kraja. V desetih dneh se bodo zvrstili koncerti, predstave in razstave, ponovno pa tudi zdaj že tradicionalni festival Kantfest.

Ruško naravno letno gledališče Pod goroj je bilo ob vznožju Pohorja zgrajeno leta 1932. Domačini so ga hitro vzeli za svojega in je od nekdaj služilo kot središče kulturnega dogajanja v kraju in bližnji okolici.

Zadnjih nekaj let vsak konec avgusta gosti festival, ki v ta kraj z nekoč močnim industrijskim značajem prinaša bogato kulturno ponudbo. Na glavnem odru bodo letos med drugim gostili skupine Siddharta, Terrafolk in Vasko Atanasovski Trio, komike Tadeja Toša in Reporterja Milana ter gledališko predstavo v režiji Toneta Partljiča Zdravnik po sili. Dopoldne pa bo ta kraj rezerviran za aktivnosti za otroke.

Kot je za STA povedal Boštjan Lesjak iz društva Cezam, ki prireja festival, so letos poskušali privesti več dogajanja tudi v samo središče Ruš. Tam bo med drugim gostovalo ulično gledališče, potekale bodo plesne delavnice, na stojnicah bodo predstavili izdelke umetnostne in rokodelske obrti, na šestih razstaviščih pa dela večinoma domačih umetnikov. Med drugim bodo postavljali tudi mandale in čitalnico na prostem, v parku in na domačiji Janka Glazerja pa bodo pripovedovali Pohorske pravljice.

V paviljonu v parku sredi Ruš bo potekal festival kantavtorstva Kantfest, ki letos praznuje 11. leto delovanja. Predstavili bodo tako izbor mladih, še neuveljavljenih kantavtorjev kot starih mačkov tega žanra. Strokovna žirija v sestavi Urška Čop Šmajgert, Xenia Jus, Jure Potokar, Gregor Bauman, Adi Smolar in Jani Kovačič pa bo izbrala bronasto, srebrno in zlato Kanto 2013.

Festival Letni oder Ruše po Lesjakovih besedah še danes pomembno zaznamuje kulturno dogajanje v kraju. "V prvi vrsti gre za druženje in sprostitev, kar je v teh časih še toliko bolj pomembno. Po drugi strani pa, še posebej po zaslugi Kantfesta, ki je že prerasel lokalne okvire, predstavlja pomembno promocijo Ruš v Sloveniji in tujini," je prepričan.