Svet 16.8.2013 4:00

S Tanovićevim filmom uvod v 19. sarajevski filmski festival

Sarajevo, 16. avgusta - S projekcijo filma oskarjevca Danisa Tanovića Epizoda v življenju nabiralca jekla se bo nocoj začel 19. sarajevski filmski festival. Bosansko-hercegovski režiser Tanović bo predsedoval tudi žiriji tekmovalnega programa za celovečerne filme. Do 24. avgusta bodo v Sarajevu prikazali skupno 241 filmov v 11 programskih sklopih.

Ljubljana, kino Vič. Bosanskohercegovski režiser Danis Tanović. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, kino Vič.
Bosanskohercegovski režiser Danis Tanović.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Sarajevski filmski festival tudi letos prinaša najboljše filme iz regije, skladno s svojo strategijo pa predstavlja nove talente, poglede in tendence v svetovni kinematografiji.

Za nagrado srce Sarajeva, vredno 16.000 evrov, se bodo med drugimi potegovali romunski film Carmen v režiji Doruja Nitescuja, "Sa mamom" (Z mamo) v režiji in po scenariju Faruka Lončarevića (BiH), avstrijski film Talea v režiji Katharine Mückstein ter hrvaški film "Obrana i zaštita" (Obramba in zaščita) v režiji in po scenariju Boba Jelčića. Za igrane filme na festivalu med drugim podeljujejo še nagrado za režijo ter nagradi za najboljšo igralko oziroma igralca.

V festivalski program so bili uvrščeni tudi nekateri slovenski filmi. V sklopu novega programa Sarajevo Film Festival Guests Present bodo predvajali film Adria Blues režiserja in scenarista Miroslava Mandića. Med kratkimi filmi je zaslediti delo "Screens" režiserke Hanne Slak, med dokumentarci pa film Mama Evropa (pomembnejša je Zemlja) režiserke Petre Seliškar.

Sedmega Sarajevo Talent Campusa se bosta od slovenskih ustvarjalcev udeležila režiserka Urška Menart in igralec Domen Valič.