Slovenija 19.8.2013 10:09

V Novem mestu začetek 14. Jazzintyja

Novo mesto, 19. avgusta - V Novem mestu se danes začenja 14. mednarodna delavnica s festivalom Jazzinty. Glasbene delavnice, ki jo novomeški zavod LokalPatriot pripravlja s sodelovanjem konservatorija Prins Claus iz nizozemskega Groningena in bo potekala do sobote, se letos udeležuje približno 60 udeležencev iz desetih evropskih držav. Dobra tretjina udeležencev je tujcev.

Novo mesto, klub LokalPatriot - začetek 14. Jazzintyja. V Novem mestu začetek 14. Jazzintyja. Plakat 14. Jazzintyja. Foto: Rasto Božič/STA

Novo mesto, klub LokalPatriot - začetek 14. Jazzintyja.
V Novem mestu začetek 14. Jazzintyja.
Plakat 14. Jazzintyja.
Foto: Rasto Božič/STA

Vodja projekta Jazzinty Jure Dolinar je za STA povedal, da se bodo slušatelji 14. Jazzintyja udeleževali skupinskih in individualnih vaj ter teoretičnih predavanj, hkrati pa bodo ustvarjali v sedmih tematskih combih oziroma ansamblih.

Hkrati z delavnico bo potekal glasbeni festival, s katerim se letos vračajo h koreninam, ponudil pa bo predvsem improvizacijske koncerte in jam sessione, ki prinašajo ustvarjalno raziskovanje glasbenih obzorij s pomočjo jazzovskega jezika, je dodal.

Sicer so pri Jazzintyju letos razširili mednarodni umetniški svet, jedro prireditve pa ob spremljevalnem jazz festivalu in skladateljski nagradi jazzon ostaja največja delavnica te vrste v Sloveniji, je presodil.

Prenovljeni mednarodni umetniški svet sestavljajo priznani glasbeniki in pedagogi, ameriški bobnar in skladatelj Adam Nussbaum, nizozemski kontrabasist in skladatelj Joris Teepe ter ameriški saksofonist in dosedanji umetniški vodja delavnice Andy Middleton.

Na Jazzinty ob nekaterih že znanih mentorskih imenih letos prihaja polovica novih, med sedmimi delavniškimi kategorijami in mentorji pa je Dolinar navedel ameriškega pevca J. D. Walterja, bobnarja Nussbauma, nemškega kitarista Franka Wingolda, kontrabasista Teepeja, nemškega pianista Tina Derada, ameriškega trobentarja Kurta Weissa in saksofonista Middletona.

Delavnica pod vodstvom navedenih mentorjev bo namenjena okrepljenemu enotedenskemu glasbenemu izobraževanju, odprta pa je za vse, ki jih ne glede na glasbilo ali predznanje zanimata improvizacija in jazz. Pogoj za prijavo je le osnovno obvladovanje glasbila, medtem ko predhodne izkušnje v jazzu niso obvezne, je pojasnil.

Spored Jazzintyjevega festivala letos pretežno sestavljajo koncerti mentorjev in udeležencev delavnice. V njegovem okviru bo v četrtek potekalo tudi zaključno tekmovanje za nagrado jazzon za najboljšo jazzovsko skladbo. Zanjo se bodo potegovale slovenske zasedbe The Artbeaters, The Open Trio in Gašper Trček Quintet.

Mednarodna strokovna komisija, ki je izmed prispelih prehodno izbrala tri skladbe in navedene zasedbe, pa bo odločala o nagradah za najboljšo skladbo in izvedbo, občinstvo pa bo glasovalo za nagrado občinstva.

14. Jazzinty bodo v soboto zvečer končali s tradicionalnim zaključnim koncertom udeležencev, je še povedal Dolinar.