Slovenija 19.8.2013 16:13

Objavljen javni poziv za predstavnike stroke v svetu JAK

Ljubljana, 19. avgusta - Ministrstvo za kulturo je objavilo javni poziv za predstavnika avtorjev, predstavnika prevajalcev, predstavnika založnikov in predstavnika knjigotržcev v svetu Javne agencije za knjigo RS (JAK). Razpis je odprt do 3. septembra, so sporočili iz službe za odnose z javnostmi ministrstva za kulturo.

Ljubljana. Javna agencija za knjigo RS. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Javna agencija za knjigo RS.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Sestava sveta JAK je po novem usklajena s poslanstvi in cilji agencije, ki je bila ustanovljena z namenom, da sistematično skrbi za razvoj celotnega področja knjige. Zato je, kot so zapisali na ministrstvu, zastopanost vseh členov verige knjige ključna za oblikovanje celovite politike na tem področju.

Ustanovitelj imenuje predstavnika avtorjev na predlog avtorjev, predstavnika prevajalcev na predlog prevajalcev, predstavnika založnikov na predlog založnikov in predstavnika knjigotržcev na predlog knjigotržcev, in sicer po izvedenem javnem pozivu ministrstva.

Minister bo predloge za imenovanje omenjenih predstavnikov posredoval vladi, ta pa bo v skladu s spremembami v svet neposredno imenovala še tri člane, od tega enega predstavnika s področja dela agencije, financ ali pravnih zadev, enega predstavnika izmed strokovnjakov s področja knjižnične dejavnosti in enega predstavnika izmed strokovnjakov s področja razvijanja bralne kulture.

Državni zbor je spremembe zakona o JAK sprejel 15. julija, vlada pa je na dopisni seji 14. avgusta sprejela še sklep o spremembah in dopolnitvah sklepa o ustanovitvi agencije.