Svet 20.8.2013 11:18

Organizacija Unesco zaskrbljena za kulturno dediščino Egipta

Pariz, 20. avgusta - Organizacija Unesco je po poročilih o plenjenjih v Egiptu izrazila globoko zaskrbljenost za egiptovsko kulturno dediščino. Generalna sekretarka Unesca Irina Bokova je v ponedeljek v Parizu "odločno obsodila napade na kulturne institucije v državi in plenjenje njihovih kulturnih zakladov".

Ljubljana. Generalna direktorica Unesca Irina Bokova. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Generalna direktorica Unesca Irina Bokova.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je še dejala Bokova, je bila s tem povzročena "nepopravljiva škoda za zgodovino in identiteto egiptovskega naroda". Zato je pozvala egiptovske oblasti, naj zagotovijo zaščito in integriteto muzejev, arheoloških lokacij in zgodovinskih stavb, tudi sakralnih, je mogoče prebrati na spletni strani Unesca.

Egiptovske oblasti Bokova tudi poziva, naj preprečijo trgovanje s predmeti, ukradenimi iz omenjenega muzeja. Ponovila je tudi pripravljenost Unesca, da nudi vso potrebno tehnično podporo in da mobilizira tudi partnerske organizacije v boju proti nedovoljeni trgovini s kulturno dediščino, med njimi Mednarodni muzejski svet - ICOM in Mednarodni svet za spomenike in spomeniška območja - ICOMOS.

Žrtev plenjenja je bil Nacionalni muzej Malavija v mestu Minja, poleg tega so bili poškodovani nekateri sakralni objekti, med njimi cerkve in mošeje v mestih Fajum in Kairo.

Kot je še dejala Bokova, izjemna kulturna dediščina "ni le nasledstvo preteklosti, ki priča o bogat in raznoliki zgodovini, ampak je tudi zapuščina prihodnjim generacijam, zato bi njeno uničenje oslabilo temelje egiptovske družbe".