Slovenija 20.8.2013 12:24

V zbirki Nova lirika dela Queneauja, Thomasa in Merwina

Ljubljana, 20. avgusta - V zbirki Nova lirika založbe Mladinska knjige so izšli pesniška zbirka francoskega pisatelja Raymonda Queneauja Po ulicah, izbor poezije valižanskega pesnika R. S. Thomasa Poezija za večerjo ter izbor poezije ameriškega pesnika Williama Stanleyja Merwina Beseda v svinčniku.

Po ulicah je zbirka 150 pesmi, ki jih je Queneau, poznan po delih Vaje v slogu in Cica v metroju, napisal, ko se je sprehajal po pariških ulicah. Zbirko je Queneau napisal "kot pohajač po Parizu in ljubitelj mesta ter človek z velikim enciklopedičnim znanjem," je na današnji predstavitvi dejal prevajalec Aleš Berger.

"Včasih je to znanje uporabil popolnoma resno, včasih ga je rahlo pervertiral," je dodal Berger. Pariško snovno resničnost je literat s pomočjo paradoksalnih zasukov, besednih iger in "antilogike" zgodovine spreminjal v poezijo, so zapisali pri Mladinski knjigi.

Avtor spremne besede k zbirki Primož Vitez je spomnil, da so Queneaujevi teksti za razvoj evropske književnosti v 20. stoletju izjemnega pomena: "Ko bereš Queneauja, dobiš občutek, da so tudi njegova najbolj eksplicitno prozna dela odločilno zaznamovana s poezijo. Zato se mi zdi pomembno, da avtorja spoznamo tudi v tekstu oziroma momentu, ko se izrecno odloči, da bo svojo siceršnjo poezijo zapisal v vidno poetični obliki."

Veno Taufer, ki je izbral in prevedel pesmi R. S. Thomasa, je dejal, da je bilo pesnikovo celotno življenje zaznamovano z nasprotji. Bil je anglikanski duhovnik, ki je dvomil v vse, celo v boga. Bil je goreč patriot in hkrati neprizanesljiv kritik svoje dežele in njenih prebivalcev.

"Vsa protislovja so prisotna tudi v njegovi poeziji," je poudaril Taufer, ki verjame, da bo njegova poezija našla precej bralcev, ker je "tako duhovno in mentalno zdrava". Thomasove pesmi so napisane v hladnem, asketskem slogu modernistične poezije, a hkrati polne strastnega angažmaja in filozofskega razmisleka o najglobljih eksistencialnih vprašanjih, so zapisali pri založbi.

Merwin je eden najpomembnejših sodobnih ameriških pesnikov. Napisal je več kot 20 pesniških zbirk, v katerih odzvanjajo vsi ključni pesniški tokovi zadnjih 50 let, a je vseeno ohranil izjemno osebno govorico.

"Bil je sopotnik celotne generacije pesnikov v drugi polovici 20. stoletja, a nobeni od njih ni nikoli pripadal. Od vsake je vzel košček, ga predelal in izrazil skozi svojo optiko. Njegov opus je tako hkrati tudi nekakšna antologija celotne ameriške poezije druge polovice 20. stoletja, takšne, kot se pokaže skozi prizmo izjemnega ustvarjalca," je dejal prevajalec Miha Avanzo.

Kot je pojasnil, je za zbirko izbral pesmi iz obdobja, ki se mu zdi za Merwina najbolj značilno - iz 60. in 70. let minulega stoletja.