Slovenija 21.8.2013 4:00

Začenja se osrednji del Dnevov poezije in vina

Ljubljana, 21. avgusta - Na Ptuju se bo danes ob 15. uri z Umišljanji, pogovorom s častnim gostom festivala, francoskim pesnikom Michelom Deguyjem, začel osrednji del 17. festivala Dnevi poezije in vina. Festival bo na Ptuju do sobote ponudil vrsto pesniških branj, s katerimi želijo organizatorji oživiti skrite ulice in trge srednjeveškega mesta.

Na osrednjem festivalskem dogajanju na Ptuju bodo potekala številna srečanja z več kot 20 sodelujočimi avtorji, ki se bodo predstavili tako na velikih večernih branjih kot tudi na zasebnih branjih v skritih kotičkih mesta ter na Dravi. Po branjih bodo dogajanje v mestu popestrili še koncerti ustvarjalcev, kot so Manouche, Vasko Atanasovski ter Chris Eckman.

Po besedah vodje festivala Aleša Štegra bodo letošnji dnevi ob poeziji ponudili tudi "ojačan vinski del programa", saj med drugim pripravljajo Hude pokušnje!, prireditve, kjer se soočita vinar in literat. "Idealni scenarij je, da bi literat čim več govoril o vinu, vinar pa recimo o tem, kaj rad bere," je na nedavni novinarski konferenci dejal Šteger.

Ob osrednjem bo festival ponudil še pester spremljevalni program z okroglimi mizami, programom za najmlajše, gledališkimi impro predstavami ter razstavami. Tako bodo med drugim v sredo ob polnoči v Fürstovi hiši odprli tri razstave - razstavo sedmih ptujskih umetnikov, razstavo šestih mladih umetnic ter razstavo lesorezov Christiana Thanhäuserja po navdihu pesmi Srečka Kosovela.

Pred selitvijo na Ptuj so festival po številnih slovenskih mestih uvedli Večeri pred Dnevi, med drugim v Novem mestu, kjer so svoj pesniški performans predstavili štirje katalonski in štirje slovenski pesnik, ter v Ljubljani, kjer so poezijo prebirali častni gostje festivala Yang Lian, Josip Osti in Deguy.