Svet 20.8.2013 17:39

Umrl je scenarist, pisatelj in esejist Mirko Kovač

Ljubljana, 20. avgusta - Umrl je eden ključnih scenaristov jugoslovanske kinematografije ter večkrat nagrajeni pisatelj in esejist Mirko Kovač, poroča spletni portal MMC. Kovaču je leta 1993 švedski center PEN podelil nagrado Tucholsky, dve leti pozneje je prejel Herderjevo nagrado, 2003 pa je pisatelja nagradil tudi festival Vilenica.

Hrvaška, Zagreb. Umrl je književnik in scenarist Mirko Kovač. Foto: Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Umrl je književnik in scenarist Mirko Kovač.
Foto: Hina/STA

Kovač se je rodil leta 1938 v Črni gori in se vpisal na Akademijo za gledališče, film in televizijo v Beogradu. Po uspehu romana Morišče iz leta 1962 je študij opustil. Knjiga je kot njegova poznejša dela zaradi ukvarjanja s tabuiziranimi temami razburkala tako kritike kot politično javnost, poroča MMC.

Kritiško hvalo in nagrade je osvojil z romanoma Posmehovanje z dušo in Vrat materinega telesa. Leta 1991 se je zaradi nasprotovanja Miloševičevemu režimu umaknil na Hrvaško, kjer je postal pomembno ime hrvaške literature. Njegova dela so prevedena v več deset jezikov, med drugim v francoščino, nemščino, angleščino, italijanščino, švedščino, poljščino in madžarščino.

Kovač se je na začetku devetdesetih let preselil v Rovinj, kjer je živel in ustvarjal, tam pa bo tudi pokopan, še poroča spletni portal MMC.