Slovenija 22.8.2013 4:00

Dialog med glasbo in plesom drevi za uvod v Mlade leve

Ljubljana, 22. avgusta - V amfiteatru Muzejske ploščadi Metelkova se bo drevi ob 21. uri s predstavo "Dancing With The Sound Hobbyist" belgijske skupine Zita Swoon Group v sodelovanju s plesalcem skupine Rosas Simonom Mayerjem začel 16. mednarodni festival Mladi levi, ki po besedah organizatorjev "poskuša ujeti duh časa".

V predstavi "Dancing With The Sound Hobbyist" koreografinje Anne Tereso De Keersmaeker se spogledujeta dva svetova: kozmopolitski svet melodij, ki ga ustvarja Zita Swoon band, ter svet giba oziroma plesa. Po besedah organizatorjev dialog med dvema žanroma zaznamujejo omamna umetnost ritma in melanholičnost ter dinamika giba.

Festivalski program sicer do 1. septembra obsega 13 predstav, med njimi pa so organizatorji izpostavili še predstavi "A Living Documentary" Cynthie Hopkins, ki se sprašuje, kako umetnik danes sploh preživi, ter predstavo "Hate Radio" o genocidu v Ruandi leta 1994 skupine International Institute of Political Murder, ki je poznana po izjemno aktualnih in angažiranih projektih.

Rezidenčna umetnica Hopkinsova bo sicer na zaključni večer, ko se bo s projektom "Gala - Celebration of Minorities" predstavila islandska skupina Kviss bumm bang, v sodelovanju z N'Tokom, Žigom Murkom, Vidom Drašlerjem in Tomažem Gromom pripravila tudi zaključni jam session.

Med slovenskimi ustvarjalci se bosta predstavila Maja Kline s predstavo Eden in Mare Bulc s predstavo Gremo vsi!, hrvaške barve pa bo med drugim zastopal Oliver Frljić s predstavo Mrzim istinu!

Letošnji Mladi levi poleg tega sodelujejo s Trienalom sodobne umetnosti v Sloveniji - U3, med drugim bodo v sodelovanju pripravili tudi pogovor, naslovljen (Ekonomsko) pozicioniranje umetnika v družbi.

Pri Bunkerju bodo organizirali tudi tradicionalni koncert, ki bo letos ponudil hrvaško zasedbo Dječaci, ki jih je pred dvema letoma, ko naj bi že nastopili na festivalu, pred nastopom pregnal dež.