Svet 22.8.2013 6:00

Septembra nova biografija o Salingerju

New York, 22. avgusta - Na knjižne police v ZDA in Veliki Britaniji 3. septembra prihaja nova biografija o pisatelju Jeromu Davidu Salingerju, avtorju romana Varuh v rži. Kot poroča britanski The Guardian, sta avtorja David Shields in Shane Salerno življenje pisatelja, ki je zadnja desetletja svojega življenja preživel v popolni osami, raziskovala osem let.

Za knjigo, ki bo izšla dobra tri leta po Salingerjevi smrti, sta avtorja v popolni tajnosti opravila več kot 200 pogovorov, med drugim s pisateljevimi soborci v drugi svetovni vojni, člani družine, prijatelji, sosedi, uredniki in založniki.

Salinger, ki je kot oficir sodeloval pri izkrcanju v Normandiji in Ardenski ofenzivi, je po Salernovih besedah verjel, da bo vojna "romantična izkušnja, ki jo potrebujejo vsi pisatelji".

Vendar je imela vojna na Salingerja močan vpliv in je spremenila njegov način pisanja, je dodal Salerno, ki po knjigi režira tudi film. Ta bo na velika platna prišel v istem tednu kot knjiga na knjižne police.

Salinger, ki se je rodil leta 1919, je pripadal generaciji ključnih ameriških romanopiscev 20. stoletja. Leta 1951 je zaslovel z romanom o mladostniški upornosti Varuh v rži, vendar ni nikoli pristal na to, da bi zgodbo prelili v film.

Zadnja tri desetletja je živel v popolni osami, zavračal je intervjuje in skrbno varoval svojo zasebnost. Na sodišče se je celo obrnil z zahtevo, da prepove nove objave njegovih del.