Slovenija 21.8.2013 15:29

Umrl je kipar, slikar in grafik Janez Boljka

Ljubljana, 21. avgusta - V 83. letu starosti je v torek umrl kipar, slikar in grafik Janez Boljka, so za STA sporočili iz družinskega kroga. Predstavnik nadrealističnega kiparstva je zgodnja dela ustvarjal v železu, poznejša v bronu. Med njegovimi najbolj znanimi kiparskimi deli v Ljubljani sta bronasti bivol pri vhodu v živalski vrt in spomenik žrtvam NOB na Žalah.

Ljubljana. Pokopališče, sveče. Foto: Stanko Gruden/STA

Ljubljana.
Pokopališče, sveče.
Foto: Stanko Gruden/STA

Janez Boljka se je rodil leta 1931 v Subotici. Po drugi svetovni vojni se je s starši preselil v Ljubljano. Študiral je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 1956. Leta 1959 je pri profesorju Karlu Putrihu končal še podiplomski specialistični študij kiparstva, leta 1961 pa pri profesorju Riku Debenjaku specialko za grafiko.

Svoja dela je od leta 1959 naprej predstavljal na številnih samostojnih in skupinskih razstavah. V Ljubljani so med njegovimi najbolj poznanimi deli še Jakopičev doprsni kip in reliefi Alojza Gradnika, Jožefa Petkovška in Ivana Cankarja.

Leta 1966 je prejel nagrado Prešernovega sklada, leta 1988 pa Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Stalna razstava njegovih del je od leta 1994 na ogled v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki. Postavitev združuje 92 plastik, slik in grafik.

Kot je zapisano na spletni strani kostanjeviške galerije, daje asemblažna tehnologija njegovim stvaritvam posebno slikovitost in živost. Tako je mogoče motive njegovih upodobitev, najsi gre za živali, Ribničana - večnega popotnika ali Ivana Cankarja, opazovati z dveh nivojev: kot celoto ali kot sklop posameznih sestavin, ki so ponavadi že uporabljeni predmeti. V serijah sitotiskov je razvijal sorodne motive kot v kiparstvu.