Svet 23.8.2013 5:00

Amsterdamski Rijksmuseum v štirih mesecih z milijonom obiskovalcev

Amsterdam, 23. avgusta - Znameniti Rijksmuseum v Amsterdamu, ki so ga letos po obsežni prenovi ponovno odprli za javnost, je v štirih mesecih pritegnil kar milijon obiskovalcev. Dnevno muzej, ki so ga ponovno odprli 13. aprila, obišče od 7000 do 10.000 ljubiteljev umetnosti, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Muzej je bil sicer gradbišče celo desetletje, saj prenova ni potekala brez zapletov. Težave so nastopile pri rokih za dokončanje in pri finančni sliki. Prenova je tako trajala kar šest let dlje, kot je bilo predvideno, in je stala 375 milijonov evrov.

Stavbo Rijksmuseuma v gotsko-renesančnem slogu je zasnoval arhitekt Pierre Cuypers in je bila dokončana leta 1885. Muzej z več kot 8000 eksponati pokriva osem stoletij nizozemske zgodovine. Eksponati so razporejeni v 80 sobanah.

Za osrednji eksponat tega pomembnega amsterdamskega muzeja velja Rembrandtova Nočna straža. Slika simbolizira zlato dobo nizozemskega slikarstva, ki obsega skorajda celotno 17. stoletje, ko je bila Nizozemska vodilna na področju trgovine in tudi umetnosti. Na novo obogatelo meščanstvo je tedaj naročalo na milijone slik, večinoma portrete ali krajine.