Slovenija 23.8.2013 9:52

Usoda Festivala Maribor negotova

Maribor, 23. avgusta - Festival Maribor bo letos med 5. in 13. septembrom potekal pod sloganom Manj je več. Proračun festivala, ki je bil eden izmed nosilcev programa Evropske prestolnice kulture (EPK) Maribor, se je v letu po EPK zmanjšal za polovico. Prihodnost osrednjega mariborskega festivala resne glasbe je negotova, poroča današnji Dnevnik.

Festival Maribor je edini kulturni dogodek, ki se je pet let sofinanciral iz denarja za izvedbo EPK. Sprva je denar pritekal iz občinskega proračuna, zadnji dve leti pa iz proračuna Zavoda Maribor 2012. Iz javnih virov je tako festival na leto prejemal povprečno 400.000 evrov, kar je pokrilo dobrih 60 odstotkov stroškov. S tem ko je Zavod Maribor 2012 konec junija ugasnil, je bil Festival Maribor postavljen ob bok vsem drugim nevladnim organizacijam, ki na razpisih kandidirajo za državni in občinski denar.

"Za organizacijo festivala letos nismo prejeli še niti centa javnih sredstev. Vse aktivnosti smo speljali s pomočjo sponzorjev - v upanju, da bomo z občinskim vodstvom sklenili dogovor o neposrednem financiranju," je direktorica festivala Brigita Pavlič povedala za Dnevnik.

Po pisanju časnika bi ta teden bržkone odpovedala festival, če od mariborskega župana Andreja Fištravca ne bi prejela ustnega zagotovila, da bo občina zanj le namenila 115.000 evrov, kar znaša približno 40 odstotkov letošnjega proračuna festivala in stroškov delovanja festivalske ekipe.

"Proračun je približno 310.000 evrov, pri čemer je v ta znesek vštet tudi celoletni festivalski sklop Festival za Maribor, v okviru katerega prirejamo koncerte v zaporih in domovih za ostarele," je povedala Pavličeva.

Pri programiranju festivala se je morala odreči lastni produkciji, izpeljali pa bodo več koprodukcij. Skupno število koncertov so s 17 zmanjšali na deset in skrajšali festival za dva dni. Na letošnji izdaji tudi ne bo nastopil umetniški vodja festivala, avstralski violinist in dirigent Richard Tognetti.

Lani pa je Festival Maribor prizadel še en udarec: glasbeniki Slovenske filharmonije so bili opozorjeni na konkurenčno klavzulo, zaradi katere ne smejo več igrati v festivalskem orkestru, kot so to počeli v preteklosti. Ta zaplet je povzročil to, da se je društvo Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije umaknilo s položaja pravne osebe festivala. Letos je to vlogo prevzelo Glasbeno društvo Festival Maribor. Zaradi zamenjave pravne osebe so po besedah Pavličeve izgubili 14.000 evrov neposrednega financiranja ministrstva za kulturo, še piše Dnevnik.