Svet 26.8.2013 6:00

Renoirjevi osebni predmeti na dražbo v New Yorku

New York, 26. avgusta - Vrsta osebnih predmetov francoskega slikarja in grafika Augusta Renoirja (1841-1919) bo septembra dana na dražbo v New Yorku, kar bo največja dražba memorabilj tega francoskega impresionista doslej. Na dražbi 13. septembra se za skupaj 143 predmetov nadejajo iztržiti tri milijone dolarjev (2,2 milijona evrov).

Naprodaj bo med drugim 20 originalnih maket iz mavca, ki jih je umetnik v zadnjih letih svojega življenja realiziral ob pomoči svojega mladega pomočnika Richarda Guina na svojem posestvu Les Collets v južnofrancoskem mestu Cagnes-sur-Mer. Umetnik sam je namreč trpel zaradi revme, ki ga je priklenila na invalidski voziček.

Novega lastnika bodo na dražbi iskali tudi umetnikov poročni list in pisma, ki so mu jih pisali prijatelji in kolegi umetniki, med njimi Claude Monet, Edouard Manet in Auguste Rodin.

Renoir je umrl leta 1919, zbirka je bila od njegovega sina odkupljena leta 2005. "Zbirka, ki je na nivoju muzejske, je izjemna v svoji celovitosti in veliko razkrije o človeku in njegovi umetnosti," je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Brian Roughton iz avkcijske hiše Heritage Auctions.

Dodal je, da zbirka seže v "vsak kotiček umetnikovega življenja" in da je zdaj poslednjič združena v takšni obliki.

V avkcijski hiše se sicer nadejajo največ iztržiti za 1,8 metra visok mavčni model za Reniorjevo skulpturo Velika zmagovita Venera, še piše AFP.

Renoir velja za enega najplodovitejših slikarjev v zgodovini umetnosti, saj je ustvaril več kot 6000 del. V prvem obdobju je bil pod vplivom Gustava Courbeta in Camilla Corota, pozneje pa eden od začetnikov in ključnih predstavnikov impresionizma.

Slikal je utrinke iz pariškega življenja, pejsaže in portrete v toplih, svetlih barvah, mehkih, izginjajočih konturah in trepetavi svetlobi. Po letu 1881 je začel slikati s trdnejšimi linijami in se v zadnjem obdobju lotil tudi kiparstva.