Svet 26.8.2013 8:00

SMG danes v Washingtonu začenja gostovanje z Zadnjim plesom Nižinskega

Washington, 26. avgusta - Slovensko mladinsko gledališče (SMG) danes v Washingtonu v spremljevalnem programu k razstavi Djagilev in Ruski balet 1909-1929: ko je umetnost plesala z glasbo začenja s serijo predstav Zadnji ples Nižinskega. Od danes do 30. avgusta bodo v Mead Theatre Lab na washingtonskem Flashpointu izvedli pet ponovitev.

Ruski balet je na omenjeni razstavi predstavljen z več kot 135 originalnimi eksponati, kot so kostumi, makete za scenografije, slike, risbe, kipi, fotografije in plakati za predstave.

V predstavi SMG Zadnji ples Nižinskega, ki je nastala po drami Normana Allena in v režiji Marka Mlačnika, genialnega baletnika Vaclava Nižinskega - ta se je skupini Ruski balet pridružil leta 1909 - igra Primož Bezjak. Predstava je bila premierno izvedena november 2010.

Ruski balet pod vodstvom Djagileva velja za eno najvplivnejših baletnih skupin 20. stoletja, ki je radikalno spremenila naravo baleta - njegovo vsebino, način gibanja, koreografski slog, razumevanje odrskega prostora, uporabo glasbe, scenografije in kostumografije, celo plesalčevo fizično pojavnost in tako odločilno prispevala k rojstvu sodobnega baleta.

Sergej Pavlovič Djagilev (1872-1929) je ena izmed najpomembnejših osebnosti v umetnosti 20. stoletja. Bil je izobražen na različnih področjih umetnosti in je veljal za ustvarjalca z vizionarskim okusom. Sredi 90. let 19. stoletja se je najprej ukvarjal z likovno umetnostjo, pisal je kritike in postal zbiratelj, organiziral je razstave in v Sankt Peterburgu ustanovil revijo za umetnost Svet umetnosti, ki je izhajala med letoma 1898 in 1904.

Leta 1906 je pripravil odmevno razstavo ruske umetnosti v Parizu, leta 1908 pa prvo izvedbo opere Boris Godunov zunaj Rusije, in sicer v Pariški operi. Leta 1909 je v Parizu organiziral sezono ruskega baleta in opere, kar je pomenilo tudi rojstvo njegove plesne skupine Ruski balet.

Razstava Djagilev in Ruski balet je v Washingtonu na ogled do 6. oktobra, so sporočili iz SMG.