Svet 26.8.2013 12:29

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem slavil na Siciliji

Palermo, 26. avgusta - Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem (APZ UP) pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija je na mednarodnem zborovskem tekmovanju InCanto mediterraneo v Milazzu na Siciliji osvojil zlato priznanje in prejel trofejo festivala InCanto mediterraneo za najvišje uvrščeni zbor tekmovanja.

Na festivalu se je predstavilo sedem zborov iz Italije in po eden s Filipinov, iz Litve, Bolgarije in Slovenije. Letos so prvič organizirali tudi mednarodno zborovsko tekmovanje, na katerem so se predstavili štirje zbori. Ti so se morali dvakrat predstaviti z dvajsetminutnim stilno raznolikim programom.

APZ UP je poleg obvezne skladbe sodobnega sicilijanskega skladatelja Scalicija Tantum ergo v tekmovalni program uvrstil še skladbe Sweet honey - sucking bees (Wilbye), Bogoroditse Djevo in Otche nash (Čopi), Evening star (Makor) in priredbo istrske ljudske Dajte novici na kolač (Čopi).

Na sobotnem tekmovalnem večeru se je predstavil s skladbami Sospirava il mio core (Venosa), Warum toben die heiden (Rheinberger), Paisaje (Makor), priredbo istrske ljudske Vsaka jesen rumeni (Kastelic) ter Bonum est confiteri domino (Miškinis).

Festival se je v atriju frančiškanskega samostana v Barcelloni zaključil v nedeljo s koncertom zborov s Filipinov, iz Litve in Slovenije ter z gostitelji.

Pevke in pevce APZ UP čaka konec tedna še nastop na 61. mednarodnem tekmovanju Guido d'Arezzo, so sporočili iz zbora.