Slovenija 27.8.2013 4:00

V Celju podelitev Veronikine nagrade in zlatnika poezije

Celje, 27. avgusta - V celjskem Narodnem domu bodo ob 20. uri podelili že 17. Veronikino nagrade za najboljšo pesniško zbirko leta v Sloveniji, ki jo podeljuje celjska občina. Na prireditvi bodo podelili tudi zlatnik poezije, ki ga bo tokrat za življenjski pesniški opus in za ustvarjalno požlahtnjenje slovenskega jezika in kulture prejel Niko Grafenauer.

Za letošnjo Veronikino nagrado je nominiranih pet pesniških zbirk, in sicer Material (Študentska založba) izpod peresa Andreja Brvarja, Karlo Hmeljak je avtor zbirke Krčrk (LUD Literatura), Kristina Hočevar je avtorica zbirke Na zobeh aluminij, na ustnicah kreda, ki je izšla pri založbi Škuc, Jurij Hudolin se predstavlja z zbirko Čakanje revolucije in modrosti (KUD Apokalipsa), avtorica zbirke Gospodinjski blues (Založba Pivec) pa je Patricija Peršolja.

Žirija je pri vrednotenja upoštevala pesniške zbirke, ki so izšle od junija 2012 do vključno letošnjega maja.

Veronikino nagrado celjska občina podeljuje že od leta 1997. Lavreat poleg denarne nagrade v višini 4000 evrov bruto prejme še listino Mestne občine Celje. Lani je Veronikino nagrado prejel Primož Čučnik.

V jubilejni pesniški zbirki zbranih in novih pesmi Diham, da ne zaide zrak ob sedemdesetletnici Grafenauerja, letošnjega prejemnika zlatnika poezije, je Aleš Šteger med drugim v spremni besedi zapisal: "Kljub nedvoumni izjemnosti njegovega pesniškega in esejističnega opusa je namreč v širši percepciji prevladal Niko Grafenauer kot družbena persona, njegov silni družabnostni elan in intelektualni erotizem sta ustvarila oblak, ki občasno skali pogled na njegovo ustvarjanje, na tekste za otroke, eseje, številne prevod in antologije, predvsem pa na izvirne pesmi za odrasle."